NIEZAWISŁY SĄD

Piękny region, wspaniali ludzie i fascynujące wydarzenia :)
GSF

NIEZAWISŁY SĄD

Post autor: GSF »

Większość z Was na pewno kojarzy bądż zna Grzesia Zygmuntowicza z Chełma, którego mieliśmy zaszczyt posłuchać; śpiewał i grał na harmonijce ustnej podczas Rajdu Nocnego Motocykli Zabytkowych.
Rok temu miał bardzo poważny wypadek, który był spowodowany jego winą. Prokuratura umorzyła wtedy sprawę z powodu jego stanu zdrowia; został już ukarany...stracił rękę i nogę. Jednak jakiś czas temu zawitała do Grzesia policja z wiadomością, że sprawa zostanie odnowiona z powodu podejrzenia korupcji. Najdziwniejsze jest to, że sprawa odbyła się w rocznicę jego wypadku 19pażdziernika. Ledwo sprawa się zaczęła a pani sędzina powiedziała, że jego stój uwłacza sądowi, a Grześ niewiele myśląc odpalił, że pani też nie jest w jego typie... Dostał PÓŁ ROKU W ZAWIESZENIU NA 3 LATA, GRZYWNĘ W WYSOKOŚCI 5 TYŚ ZŁ I ZAKAZ PROWADZENIA POJAZDÓW MECHANICZNYCH DO ROKU 2012. Wyrok nie jest jeszcze prawomocny.
Jeśli jest ktoś, kto mógłby jakoś prawnie pomóc, proszę o kontakt 607 711 477. Wiadomo, że ZUS nie jest hojny...
Myślę, że Grześ dał się sprowokować, ale czy tak ma wyglądać sprawiedliwość i niezawisłość sądu?

http://www.kresowe.bractwo.motocyklowe. ... uj0001.jpg
http://www.kresowe.bractwo.motocyklowe. ... uj0002.jpg
Ostatnio zmieniony sobota, 24 października 2009, 22:30 przez GSF, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ojciec dyrektor
Zwykły forumowicz

Post autor: ojciec dyrektor »

przypomina mi to sprawę "czarnych skór" z Łabuń sprzed dwóch lat. Zgroza
Awatar użytkownika
joguś
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200

Post autor: joguś »

Współczuję Grześkowi naprawde ale niepotrzebnie dał się sprowokować... powiedz Wiola skąd to podejrzenie korupcji?
http://www.youtube.com/watch?v=wg6e_tbbmqI
Awatar użytkownika
LUKASZ
Zwykły forumowicz
Motocykl: DKW RT200H, BMW GS, KTM 790,Yamaha, Hondax2

Post autor: LUKASZ »

mnie to samo spotkało na szczęście dałem rade i katapultowałem się w czas. (i nogi mam całe ,dzięki Bogu)a jutro następna sprawa.czyli w poniedziałek 26.10.2009. w tej Polsce taka sprawiedliwość ze sąd jest za tym co ma znajomości.a motocyklista jest minusem i jak przyjdzie w skórach to już jest skreślony i winny.http://www.kresowe.forum.motocyklowe.or ... php?t=3006PZDR
GSF

Jogus, nie mi to osądzać, ale może to jest tak, że ktoś miał jakąś awersję do tej pani prokurator, która umorzyła sprawę. Myślę też, że kierowała się rozsądkiem, współczuciem jak i podstawą prawną. Inni mogli myśleć inaczej i jak widać dopięli swego, wznawiając sprawę...
bogusia@

Post autor: bogusia@ »

hmm...w świetle tej tragedii,pewnie nie powinnam się wypowiadać..
I pewnie mnie zlinczujecie ,za to co teraz napisze..

Jednak napisze z obiektywnego punktu widzenia:

Na początek,osobiście bardzo współczuje;Grzesiowi,jego mamie i rodzinie.
Wiem co przeżyli i co przeżywają nadal..-sama jestem matką.
A i sama też lubie czasem pojeździć szybko,więc to co zdarzyło się Grzesiowi,jurto może zdarzyć się i mnie...
Wróćmy jednak do samego zdarzenia.Nie znam szczegółów, opieram się tylko na dowodach ,które przedstawiła Wiola.
I tu,aby sie nie rozpisywać -napisze krótko:
Skoro była wina(a sam Grzesio stwierdził,że była jego)
więc musiała być i kara. Bowiem nie jesteśmy a przynajmniej nie powinniśmy być państwem bezprawia...

Tyle że w całej tej historii..po drodze między wypadkiem a wyrokiem,
niestety zabrakło zwykłego człowieczeństwa komuś,kto tę sprawe "wygrzebał" po to by trafiła do sądu.
Skoro była umorzona, to w tej sytuacji powinna była taką pozostać..!!!

Łukasz: ale jeśli Ty przegrasz w sądzie,stwierdze że nie ma tam sprawiedliwości..i morał z tego będzie taki;
nie ściągając "czarnych skór" trzeba przesiadać się na czołgi..
GSF

Ale można rozgraniczyć; winę od winy. W większości wypadków spowodowanych czyjąś winą, przeważnie cierpią osoby trzecie-zupełnie niewinne, które poruszały się przepisowo. A i tak winny kierowca a najczęściej pijany, wywija się od popełnionego przestępstwa...
Tutaj jest; wina i od razu kara... Osoby trzecie nie ucierpiały. O każdej porze dnia i nocy, Grześ jest zmuszony pamiętać o swoim błędzie do końca swojego życia!
Czy można dostać gorszą karę?
Myślę, że dodatkowe karanie i w taki zawisły sposób jest niehumanitarne.
Ostatnio zmieniony środa, 4 listopada 2009, 14:09 przez GSF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ojciec dyrektor
Zwykły forumowicz

Post autor: ojciec dyrektor »

uważam, że rozdrapywanie sprawy, a wygląda mi na to że sąd to robi, po prostu jest bezsensowne, co nie znaczy bezcelowe. Ale jaki cel we wszczynaniu sprawy na nowo ma sąd- tego nie pojmuję. Zgadzam się, że skoro jest wina, powinna być i kara. Zgadzam się również, że kara została wykonana - wie o tym najlepiej sam poszkodowany. Podejrzewam więc, że chodzi tylko i wyłącznie o brak tolerancji i nienawiść do "czarnych skór". Obym nie miał racji.
bogusia@

Post autor: bogusia@ »

...pozostaje tylko nadzieja,że Grześ złożył apelację
i tym razem trafi na bardziej ludzkiego sędziego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzieje się!”