Próba predkości ...

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Ok sorry zapedzilem sie z tymi latami. Ale nie sadze zeby ktokolwiek teraz produkowal motocykle z mechanicznym pomiarem predkosci.
Zreszta przednie kolo moze oszukiwac bo nie zawsze dotyka szosy :wink:
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Bondi

Post autor: Bondi »

Nom z tym przednim to masz racje :D , ale nie wyobrazam sobie by przy np. 220km/ na godzine tylnie kolo mi sie slizgalo no chyba ze zaczne sie wznosic :shock: a to co napisalem to rzeczywiscie odnioslem do swojego i innych podobnych motorkow z linka zapomnialem o tych nowych cudenkach.
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

''Pewnie niejednemu motocykliście prędkościomierz pokazał magiczne 300 km/h (w przypadku wyświetlaczy to zwykle 299 km/h). Tymczasem licznikowe trzy setki nijak się mają do rzeczywistości, i to z kilku przyczyn. Przede wszystkim seryjne prędkościomierze z założenia oszukują - pokazują prędkość trochę wyższą niż rzeczywista. Przy bardzo wysokich prędkościach pojawia się kolejny problem. Koło napędzane, na którym zwykle dokonywany jest pomiar, kręci się znacznie szybciej, niż motocykl jedzie - przy maksymalnej szybkości różnica może dochodzić nawet do 30 km/h! Trudno w to uwierzyć, ale tak jest - pędzący motocykl jedzie w ciągłym uślizgu, zwłaszcza na nieużywanej jeszcze nawierzchni''
Cytat z SM
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
wally

Post autor: wally »

Moge zorganizowac wam (słono) platne pomiary z niezaleznych zrodel :lol: np w starym zamosciu 8)
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Hmm a jest mozliwosc zaniżania predkości ? BO moja VTR-a powinna cisnac ok 272km/h a tymczasem max to 250km/h nie mowie ze to mala predkosc bo i takie predkosci osiaga sie sporadycznie, bo warunki na to nie pozwalaja ale jak juz sie trafi odcinek dobrej prostej z dobrymi warunkami w tym czasie to...
wally

testowalem niedawno autem zaleznosc jakosci paliwa i predkosci na pewnym odcinku drogi z wawy, rozbieznosc wyniosla ok 30 km/h
Marek

Post autor: Marek »

Czyli 20 proc. osiągów, czy tak bliżej 10 proc. ? :mrgreen:
wally

powiedzmy ze to byly okolice 15% :roll:
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

sebus00 pisze:Hmm a jest mozliwosc zaniżania predkości ? BO moja VTR-a powinna cisnac ok 272km/h a tymczasem max to 250km/h...
V max Twojej Hondy wg producenta to 235km/h wiec jest OK. Licznik Ci pokazuje 250 jedziesz na prawde 230.

PS. 276km/h to v max Yamahy R1 02r. czyli 152km z czetrech cyl w rzedzie ktore kraca sie wyzej niz VTR
tribal

Post autor: tribal »

a ja ze swojej YAMAHą wycisnołem wzystkie soki - czyli 190 km - katalogowo 186 czyli nie duza róznica.
Roman

Post autor: Roman »

moja Suzi katalogowo ma 235 ale licznik zamykam. a według tego to 26o. wiec chyba nie ma co sugerowac sie licznikiem:)
Awatar użytkownika
dzidek
Zwykły forumowicz

Post autor: dzidek »

ja swoim bez kosza.....sete ...leciał......na ósemce
Awatar użytkownika
ksenon
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
Kontakt:

Post autor: ksenon »

ja też ostatnio wytestowałem moją terese i wydusiłem z niej 200 km/h,

troche to dziwne bo nie powina aż tak zap ........ ,
Awatar użytkownika
SpeedJamal
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTX 1800C

Post autor: SpeedJamal »

mój niewiele ponad stówke leci i wystarczy :)
Kiedy siedzę na maszynie , totalny czuje luz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”