Hm.... niestety Fido ale nie zgodzę się z tobą.
Jeżeli opona w moto jest oznaczana tak samo jak w konserwach to:
- 1 cyfra podaje szerokość opony w mm
- 2 cyfra podaje STOSUNEK szerokości opony do wysokości profila opony
- 3 cyfra rozmiar felgi
Różnica średnicy tych dwóch opon wynosi około 12 mm. Na każdy przejechany kilometr opona 150/60/17 musi wykonać 515 obrotów , zaś 16060/17 wykona 505,5 obrotów.
Ale fakt , że nie jest to istotna różnica - jak sprawdziłem wynosi mniej niż 2 % ( różnica przy 100 km/h około 2km/h) - w zasadzie można pominąć
Co do prędkości maksymalnej - puki co dopiero uczę się jeździć - jazdę ETZ150/250 czy Jawą 350 ciężko porównać do tego motoru , a i wody w rzece trochę ubyło od czasu gdy ostatni raz siedziałem na moto hm... będzie z 10 lat

dlatego ta prędkość mi jak najbardziej odpowiada.
Nad motorem spędziłem "trochę" czasu - rozkręciłem go do ostatniej śrubki , ściągałem części z Anglii i Niemiec słowem wsadziłem tam trochę własnego wysiłku , czasu , pieniędzy i chciałbym żeby to dobrze chodziło.
Ponieważ ten motor ma fabryczną prędkość maksymalną w okolicach 200 - 210km/h to ma tyle pójść !!! jeśli tyle nie wyciąga to coś sp..... to po pierwsze.
Po drugie co byście powiedzieli gdyby waszym maszynom brakowało tych 20 - 40 km/h do katalogowej prędkości maks ??
Po trzecie czasami miło by było zobaczyć "zdziwione" miny właścicieli słabszych 600 "objeżdżanych" przez 250