Przy jakich obrotach maksymalna prędkość ??

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Rozi

Przy jakich obrotach maksymalna prędkość ??

Post autor: Rozi »

Na początek może przywitam się na forum, bo jeszcze tego nie robiłem chociaż od jakiegoś czasu je czytam ;)
Jeżdżę APRILIĄ RS 250 - chociaż "jeżdżę" to jak na razie za dużo powiedziane - przez cały ubiegły sezon "składałem" ten motor i wyrobiłem sie dopiero w październiku :cry: niemniej zdążyłem nawinąć kilka kilometrów.
Mam pytanko przy jakich obrotach producenci podają prędkość maksymalną ?? W moim moto obrotomierz kończy się na 14 tyś. zaś przy 12 tyś obr./min zaczyna się czerwone pole - przy tych 12 tyś. motor osiąga prędkość 180 - 185 km/h. Z tego co znalazłem na necie mój motor powinien "pójść" ponad 200 km/h spotkałem się z opinią , że nawet ponad 220km/h. Jak to jest ?? czy podawana prędkość maksymalna dotyczy "czerwonego" pola na obrotomierzu ??
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

producenci maksymalna predkosc swoich pojazdow podaja przy liczbie obrotow do ktorych silnik jest w stanie sie wkrecic na najwyzszym biegu dzieki momentowi obrotowemu jaki sam wytwarza :wink:

Edit Nie liczac oczywisce prekosci ograniczanej przez producenta mechanicznie badz elektronicznie
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Prędkoś maksymalna zależna też jest od przełożenia. Możesz założyć większą zębatkę zdawczą i wtedy może ośągniesz większą prędkość. Pytanie tylko czy wystarczy mocy? Jak na 250ccm to 180 km/h to i tak dużo.
Free Rider
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Tak jak z przerzutkami w roweru
Menel: http://change.menelgame.pl/change_please/6042900/ kliknij, dasz mi kilka gr:)
Awatar użytkownika
Ernestt
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XVS 1300 A

Post autor: Ernestt »

Rs 250 ma 70 km ??
LIVE TO RIDE .....RIDE TO LIVE
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Skad takie dziwne pytanie?
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Tylko po co prędkość maksymalna ?
Normalna jazda ci nie odpowiada ?
Rozi

Hm.... wiem , że można pokombinować z przełożeniami na zębatkach , ale wolałbym zostawić to tak jak fabryka wypuściła .
Pytam się , bo nie wiem czy z moim moto jest wszystko OK , czy mam szukać dziury w całym. Motor jak najbardziej ma zapas mocy i chciałby iść dalej ,ale trzeba by było wkręcać go na czerwone obroty - a tego jak mnie uczono robić nie wolno.
Jeśli jest tak jak mówi PiotrekRR to po prostu mam odkręcić gaz do oporu nie przejmując sie tym czerwonym polem i zobaczyć ile toto pójdzie :)
Na pewno kilka kilosów ucieknie mi z powodu gumy na tylnym kole - producent podaje dwa alternatywne rozmiary: 150/60ZR17 oraz 160/60ZR17 - mam założona 150 a więc średnica koła będzie trochę mniejsza :(
Ernestt - z tymi koniami to jest dla mnie wielka niewiadoma rozumiem rozbieżności w zależności od rocznika , ale tutaj różne stronki podają różne dane na temat tego samego roku produkcji. Moja Aprilia jest z 1995 moc podawana jest od jakichś 50KM do 84 KM , ale chyba najbardziej wiarygodne są dane z włoskiego dowodu rejestracyjnego 45KW czyli równe 65KM co przy 141kg wagi daje i tak niezłego kopa.
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Nie wiem czy wiesz ale srednica koła (zew) przy tych dwóch rozmiarach opon zostaje taka sama.Różnica jest tylko i wyłącznie w szerokości.
Awatar użytkownika
Piotrek
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Da. Ja wcale nie powiedzialem ze gaz do oporu i sie nei przejmowac czerownym polem.
Czerwone pole to juz krytyczne obroty dla Twojego silnika, tym bardziej jesli to 2T

PS. I nie przejmuj sie kazdym kilometrem mniej niz V max. Tu nie o to cho :wink:
Rozi

Hm.... niestety Fido ale nie zgodzę się z tobą.
Jeżeli opona w moto jest oznaczana tak samo jak w konserwach to:
- 1 cyfra podaje szerokość opony w mm
- 2 cyfra podaje STOSUNEK szerokości opony do wysokości profila opony
- 3 cyfra rozmiar felgi
Różnica średnicy tych dwóch opon wynosi około 12 mm. Na każdy przejechany kilometr opona 150/60/17 musi wykonać 515 obrotów , zaś 16060/17 wykona 505,5 obrotów.
Ale fakt , że nie jest to istotna różnica - jak sprawdziłem wynosi mniej niż 2 % ( różnica przy 100 km/h około 2km/h) - w zasadzie można pominąć :)

Co do prędkości maksymalnej - puki co dopiero uczę się jeździć - jazdę ETZ150/250 czy Jawą 350 ciężko porównać do tego motoru , a i wody w rzece trochę ubyło od czasu gdy ostatni raz siedziałem na moto hm... będzie z 10 lat ;) dlatego ta prędkość mi jak najbardziej odpowiada.
Nad motorem spędziłem "trochę" czasu - rozkręciłem go do ostatniej śrubki , ściągałem części z Anglii i Niemiec słowem wsadziłem tam trochę własnego wysiłku , czasu , pieniędzy i chciałbym żeby to dobrze chodziło.
Ponieważ ten motor ma fabryczną prędkość maksymalną w okolicach 200 - 210km/h to ma tyle pójść !!! jeśli tyle nie wyciąga to coś sp..... to po pierwsze.
Po drugie co byście powiedzieli gdyby waszym maszynom brakowało tych 20 - 40 km/h do katalogowej prędkości maks ??
Po trzecie czasami miło by było zobaczyć "zdziwione" miny właścicieli słabszych 600 "objeżdżanych" przez 250 ;)
Bondi

Post autor: Bondi »

Tak, tyle ze jesli bedziesz chcial te "slabsze" 600 tak bardzo objezdzac to to po miesiacu lub mniej bedziesz znow rozkrecal caly motorek na srubki :lol: a zalozmy ze twoj 250 pojdzie wiecej od szescsetki to i tak bedzie przy sciganiu odgrywalo duza role przyspieszenie a nie predkosci maksymalne chyba ze chcesz jezdzic tylko po prostej.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

[quote="JerryCool"]
- 2 cyfra podaje STOSUNEK szerokości opony do wysokości profila opony

Różnica średnicy tych dwóch opon wynosi około 12 mm. Na każdy przejechany kilometr opona 150/60/17 musi wykonać 515 obrotów , zaś 16060/17 wykona 505,5 obrotów.

Po drugie co byście powiedzieli gdyby waszym maszynom brakowało tych 20 - 40 km/h do katalogowej prędkości maks ??
quote]

1. JerryCool, druga cyfra to wedlug mnie po prostu profil opony, i jak jest 60 czyli taki sam jest i przy 150 czy 160 , tak ze nie wiem jak wyliczyles te roznice.

2. a co do tej predkosci max. moja Honda VTR powinna isc 272km/h a tymczasem poleci 250 i wcale sie tym nie przejmuje i szukam dziury w calym, to i tak sporadycznie mozna pocisnac taka predkoscia na naszych dziurawych drogach. :)
Bondi

Post autor: Bondi »

Własnie Seba ach te nasze dziurawe drogi!
A ja tam od predkosci maks. lubie bardziej mocną przyspieche
i ten dzwiek podczas przyspieszania, to jak pasazer krzyczy ze spada :twisted: to mnie kreci :twisted:
Rozi

Sebus00 - przykro mi bardzo ale mylisz się. Nie będę się tutaj wymądrzał tutaj masz link stronki skoro ja jestem dla Ciebie niewiarygodny : http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,3707169.html
a na tej stronie masz fajny kalkulator który obrazuje jak zmienia się średnica koła, i prędkość pojazdu w zależności od szerokości , wskaźnika profilu opony oraz rozmiaru felgi: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Co do prędkości maksymalnej trochę opacznie rozumiecie moje intencje.
Mój sposób rozumowania był taki że:
skoro ten motor osiąga katalogowo prędkość maksymalną 210km/h , a mój egzemplarz przy "bezpiecznych" dla silnika obrotach tj 12 tyś. obr/min osiąga prędkość 180 -185 km/h to albo:
1. Producent podaje prędkość przy maksymalnych osiąganych przez silnik obrotach załóżmy że dla mojego moto to będzie 13 - 13,5 tyś obr/min - tak twierdzi PiotrekRR i póki co , nie mam p[odstaw mu nie wierzyć.
2. Coś mam schrz...ne w motorze: może przełożenia na zębatkach , może coś z gaźnikami ?? Jest zima i dobry czas na ewentualne "podłubanie" przy moto...;)
Tylko tyle i nic więcej , ale jak widzę zostałem wrzucony do jednego kotła z tzw. dawcami nerek ;) pozdro dla wszystkich :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”