Chopper czy cruiser

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Agusia
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA MAGNA VF750C
Kontakt:

Post autor: Agusia »

Patrząc na to zdjęcie nasówa mi się na mysl Dniepr mojego kumpla
http://img220.imageshack.us/img220/6195/img0724st3.jpg
nie wiem czy ma jakiś związek bo mamta fotka nie jest za wyraźna, ale ten sam kolega przed tym sprzętem miał junaka z długim przodem, za bardzo go nie pamiętam ale postaram sie znaleźć fotki :)
Ostatnio zmieniony środa, 28 marca 2007, 09:32 przez Agusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

Oj nie - rozwiązania w 100% inne
Jak trzeba to mam więcej fotek .... ale część czarno białych ...
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

a gdy go sprzedawałes nie był czerwony ?
Soft
Zwykły forumowicz

Nie - zawsze był czarny (u mnie)....
Agusia
Zwykły forumowicz
Kontakt:

to nic mi narazie nie przychodzi do głowy, ale spytam brata on powinien coś wiedzieć o tym sprzęcie, może jeszcze go odnajdziemy :D
Fidel - RaV

Post autor: Fidel - RaV »

Wracając do tematu, Marek pisze że polscy pasjonaci tworzyli rzekomo podróbki chopperów. Nie zgadzam się z tym gdyż widziałem wiele cudeniek chopperowych wykonanych przez naszych rodaków na ruskiej lub polskiej bazie.
Wizja choppera, to zupełnie co innego. Chopper to kanibal wśród motocykli, może on powstać z każdego ciężkiego motocykla użytkowego, u nas pierwsze powstawały z Junaków czy innych sprzętów pozostałych sprzed wojny czy po wojnie. Robione są nawet ze ścigów. No na pewno chopper z Wsk, czy jawy to lipa, bo jego silnik pracuje w innym takcie.
Rzeczywiście to wszystko zaczęło się w Usa, gdzie dostępne ówczesne krążowniki WLD, Knouckleheady, Panheady obdzierano z niepotrzebnych blach i powstawały bobbery, motocykle które były inspiracją do tworzenia chopperów. W chopperach to przerabiane było już wszystko, była już cięta rama, długi widelec, cieniutkie koło przód i szerokie tył np. Nie jest jednak wyznacznikiem choppera to, że musi on powstać na bazie amerykańskiego motocykla :)
A jeszcze to, zgodnie z "filozofią budowania chopperów", motocykle, które wyjeżdżają z fabryki takie jak shodow, intruder vulkan itp to nie choppery, to tylko motocykle użytkowe stylizowane na choppery. Chopper nigdy nie jest seryjny, jest cięty, przerabiany itp. :) [/img]
Marek

Post autor: Marek »

Z tego co napisałeś wynika, że Marek twierdzi, że Polacy rzekomo robili podróbki chopperów. Ja tymczasem sam uzyłem słowa "rzekomo".

Znaczy to tyle, ża z takimi opiniami się spotykam, a nie że sam tak twierdzę (twierdzę właśnie coś przeciwnego, słowo "rzekomo" podkreśla mój dystans do tych opinii, a cały mój poprzedni post jest właśnie o mojej niezgodzie na nie). Wiem, że polski język jest ubogi by przekazywac takie niuanse, ale tu detal jest ważny, bo - jak widać - całkowicie zmienia sens wypowiedzi. :)

Zgodzę się natomiast z Toba co do stwierdzenia, że chop jest cięty. Dlatego do gatunku chopper-like (a nie chopper) w pierwszym rzędzie zaliczyłbym robione setkami "na zamówienie" przez liczne manufaktury dzisiejsze customy (jeżeli spełniają warunki stylu). Intrudery natomiast i inne wulkany - do softchopperów, które IMHO są już oddzielnym gatunkiem motocykla, jak napisałeś - użytkowego. Dopuszczam jednak - przez uproszczenie - nazywanie ich chopperami (co jest najczęstsze i rzecz jasna błędne, ale nie takie błędy się przecież bliźnim wybacza).
Ostatnio zmieniony środa, 28 marca 2007, 17:11 przez Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Fidel - RaV

Post autor: Fidel - RaV »

Sorry Marek, niepoprawnie napisałem, ja wiem, że Ty tak nie uważasz. Panuje jednak takie przekonanie wśród motocyklistów, zwłaszcza z klubów HD, że te choppery, które nie mają napędu HD to lipa. Chciałem zwrócić uwagę na to. :) [/url]
Siwy

Post autor: Siwy »

O kurna! to ja mam choppera. :lol:
Deletet

Post autor: Deletet »

Stoję sobie nie dalej jak dziś na ulicy, obok mnie 2 gości (45-50).
Z niedaleka słychać kilka szlifierek, przeleciały bzium bzium bzium.
Facet do kolegi:
- o trochę ciepło się zrobiło i już harlejowcy na czoperach wyjechali

I co wy na to :shock:
Soft
Zwykły forumowicz

no i w jednym mieli rację ..... że się trochę zrobiło ciepło.

Tak na serio wszystko zależy od punktu widzenia .... oni powiedzieli co powiedzieli... a wyobraź sobie takie samo forum np. radia maryja i rozmowę dwóch lub dwojga 50-latków.. wiec tak....

"Stoję sobie na ulicy a koło mnie dwóch trzydziestolatów ... nagle słyszę motocykle ... a jeden do drugiego mówi ... trochę ciepło się zrobiło a już szlifierki jeżdżą...."
"Wiesz co Jasiu chyba go wiertarka w łeb pier....ła - ja 40 lat na budowie przepracowałem i ani szlifierka ani spawarka tam nie jeździła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”