ciut irydu - a tyle much między zębami !

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Soft
Zwykły forumowicz

ciut irydu - a tyle much między zębami !

Post autor: Soft »

Witam kolegów.
Tydzień temu założyłem do maszynki świece irydowe NGK.
Jedyny objaw jaki zauważyłem po założeniu to fakt iż motocykl na zimnym silniku pracował bez ssania ....no może ciut, ciut.. - na zwykłych świecach było to nie do pomyślenia. Jazdy nie mogłem sprawdzić z powodu pogody.
Dzisiaj z niecierpliwością poleciałem do garażu - nareszczie pogoda - odpaliłem i w drogę...
Motocykl "nie ten sam" ... - elastyczny w całym zakresie obrotów ... idzie za rolgazem ..... W wysokim zakresie obrotów tam gdzie miałem problemy z wyciągnięciem sensownych przyśpieszeń wręcz dostał kopa (chodzi o przyśpieszenie od 100 w górę)
Ta impreza kosztowała mnie 2 X 48 zł +przesyłka .... ale warto było.
Zaznaczam - nie pracuje dla NGK, nie mam sklepu ze świecami.
Pozdrawiam Piotr
Marek

Post autor: Marek »

Trzeba powiedzieć Robertowi. Może zamiast podwajać pojemność powinien założyć te irydy. 8) :)
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Tylko dlaczego one takie drogie? :(
Free Rider
Marek

Być może ich przewaga polega na tym, że są trwalsze, tzn. elektrody wypalają się wolniej niż w tradycyjnych. Lookne w necie o co chodzi.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Panowie też wymieniałem świece w swojej VTR-ce z tym że
do mnie idą platynowe rownież NGK koszt 45zl/szt. na brak mocy
nie narzekam bo to V-ka ciagnie od dołu.
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Post autor: Jaro »

Ja także nie dawno wymieniałem i w podobnej cenie płaciłem czyli około 35zł za szt. NGK dwu elektrodowe.
Deletet

Post autor: Deletet »

Po wymianie świec (szczególnie jak stare są mocno stare) od razu lepiej wszystko chodzi.

A ty Marek, nie fikaj bo założyłem czip box z allegro za całe 15 zł który dodaje + 50% koni więcej, więc jak ci złoję Twoją sieczkarnię na światłach to zobaczysz :lol:
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

a cóż to za "czip box" .... za 15 zł :-)
Takie cuś istnieje?

A ze świecami to masz rację ale....
Po zimie zdechły mi świece całkiem - sezon rozpocząłem 2 tygodnie temu jak było ciepło i wtedy ratowałem się zwykłymi NGK - nówka sztuka kupiona w Sabixie. Fakt że zaobserwowałem poprawę znaczną ale po 2 dniach jazdy na nowych świecach - postanowiłem je dać "na rezerwę" a włożyć te zakupione w tym czsie irydki.
Wiec moje porównanie dotyczy świec NGK BPR7 - zwykłe (2 dniowe) i NGK BPR7EIX. Główna różnica 100% zauważalna to te wolne obroty na silniku +5 stopni C. Wszystko inne może być subiektywne ... ale uważam że jest lepiej.
Deletet

Z boxem to była zaczepka do Marka :wink:
Ale jakby ktoś chciał to można dorzucić 20 koników za jedyne 6,99
nie podam linku bo jeszcze ktoś się nabierze.

Ja nie neguję świec z górnej półki, sam będę zakładał... jeszcze nie wiem jakie. Przy pełniejszym spalaniu mieszanki zawsze moto będzie chodzić lepiej czy to w 2 czy w 4 kołach. Najważniejsze jednak, że
ale uważam że jest lepiej
I o to chodzi.
Marek

To wychodzi 1 zł za konia? Robert, opłaca Ci się kupować te cylindry? Załóź jeszcze ze cztery czipy to i icecuba zostawisz na starcie. ;)

A ja sobie dokleję jedynkę przed 700 i żadne plastiki mi nie podskoczą.

(serio: kompletnie nie znam się na świecach, więc nie będę nic ściemniał; jak dobre, to sam kupię)
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 marca 2007, 20:26 przez Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deletet

Jak chcesz to mogę ci opchnąć naklejkę PJONIER :lol:
Marek

A nie boisz się, że pozbycie się tego cuda pogorszy jakość dżwięku u Ciebie? :D
Deletet

Do Mareczka ukochanego mojego:
Ja mam naklejkę BOSSE, PJONIERA trzymam dla Ciebie.

Jak to mówią Wielki, kto się lubi ten się czubi. A ja uwielbiam się czubić. :twisted:
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Świece irydowe różnią się tym od zwykłych, że elektroda środkowa dzięki właśnie charakterystyce materiału może być bardzo cienka przez co iskra jest bardzo skupiona a tym samym stabilna. Innych zalet nie ma. Cena wynika z rzadkości występowania tego metalu szlachetnego, z tego co pamiętam to wydobywany jest w postaci związków z innymi metalami tylko w 4 miejscach na świecie.
icecube4

Post autor: icecube4 »

Nom w siecy ważna jest takze ciepłota i inne parametry :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”