ciut irydu - a tyle much między zębami !
ciut irydu - a tyle much między zębami !
Witam kolegów.
Tydzień temu założyłem do maszynki świece irydowe NGK.
Jedyny objaw jaki zauważyłem po założeniu to fakt iż motocykl na zimnym silniku pracował bez ssania ....no może ciut, ciut.. - na zwykłych świecach było to nie do pomyślenia. Jazdy nie mogłem sprawdzić z powodu pogody.
Dzisiaj z niecierpliwością poleciałem do garażu - nareszczie pogoda - odpaliłem i w drogę...
Motocykl "nie ten sam" ... - elastyczny w całym zakresie obrotów ... idzie za rolgazem ..... W wysokim zakresie obrotów tam gdzie miałem problemy z wyciągnięciem sensownych przyśpieszeń wręcz dostał kopa (chodzi o przyśpieszenie od 100 w górę)
Ta impreza kosztowała mnie 2 X 48 zł +przesyłka .... ale warto było.
Zaznaczam - nie pracuje dla NGK, nie mam sklepu ze świecami.
Pozdrawiam Piotr
Tydzień temu założyłem do maszynki świece irydowe NGK.
Jedyny objaw jaki zauważyłem po założeniu to fakt iż motocykl na zimnym silniku pracował bez ssania ....no może ciut, ciut.. - na zwykłych świecach było to nie do pomyślenia. Jazdy nie mogłem sprawdzić z powodu pogody.
Dzisiaj z niecierpliwością poleciałem do garażu - nareszczie pogoda - odpaliłem i w drogę...
Motocykl "nie ten sam" ... - elastyczny w całym zakresie obrotów ... idzie za rolgazem ..... W wysokim zakresie obrotów tam gdzie miałem problemy z wyciągnięciem sensownych przyśpieszeń wręcz dostał kopa (chodzi o przyśpieszenie od 100 w górę)
Ta impreza kosztowała mnie 2 X 48 zł +przesyłka .... ale warto było.
Zaznaczam - nie pracuje dla NGK, nie mam sklepu ze świecami.
Pozdrawiam Piotr
-
Marek
-
Marek
-
Deletet
a cóż to za "czip box" .... za 15 zł 
Takie cuś istnieje?
A ze świecami to masz rację ale....
Po zimie zdechły mi świece całkiem - sezon rozpocząłem 2 tygodnie temu jak było ciepło i wtedy ratowałem się zwykłymi NGK - nówka sztuka kupiona w Sabixie. Fakt że zaobserwowałem poprawę znaczną ale po 2 dniach jazdy na nowych świecach - postanowiłem je dać "na rezerwę" a włożyć te zakupione w tym czsie irydki.
Wiec moje porównanie dotyczy świec NGK BPR7 - zwykłe (2 dniowe) i NGK BPR7EIX. Główna różnica 100% zauważalna to te wolne obroty na silniku +5 stopni C. Wszystko inne może być subiektywne ... ale uważam że jest lepiej.
Takie cuś istnieje?
A ze świecami to masz rację ale....
Po zimie zdechły mi świece całkiem - sezon rozpocząłem 2 tygodnie temu jak było ciepło i wtedy ratowałem się zwykłymi NGK - nówka sztuka kupiona w Sabixie. Fakt że zaobserwowałem poprawę znaczną ale po 2 dniach jazdy na nowych świecach - postanowiłem je dać "na rezerwę" a włożyć te zakupione w tym czsie irydki.
Wiec moje porównanie dotyczy świec NGK BPR7 - zwykłe (2 dniowe) i NGK BPR7EIX. Główna różnica 100% zauważalna to te wolne obroty na silniku +5 stopni C. Wszystko inne może być subiektywne ... ale uważam że jest lepiej.
-
Deletet
Z boxem to była zaczepka do Marka
Ale jakby ktoś chciał to można dorzucić 20 koników za jedyne 6,99
nie podam linku bo jeszcze ktoś się nabierze.
Ja nie neguję świec z górnej półki, sam będę zakładał... jeszcze nie wiem jakie. Przy pełniejszym spalaniu mieszanki zawsze moto będzie chodzić lepiej czy to w 2 czy w 4 kołach. Najważniejsze jednak, że
Ale jakby ktoś chciał to można dorzucić 20 koników za jedyne 6,99
nie podam linku bo jeszcze ktoś się nabierze.
Ja nie neguję świec z górnej półki, sam będę zakładał... jeszcze nie wiem jakie. Przy pełniejszym spalaniu mieszanki zawsze moto będzie chodzić lepiej czy to w 2 czy w 4 kołach. Najważniejsze jednak, że
I o to chodzi.ale uważam że jest lepiej
-
Marek
To wychodzi 1 zł za konia? Robert, opłaca Ci się kupować te cylindry? Załóź jeszcze ze cztery czipy to i icecuba zostawisz na starcie. 
A ja sobie dokleję jedynkę przed 700 i żadne plastiki mi nie podskoczą.
(serio: kompletnie nie znam się na świecach, więc nie będę nic ściemniał; jak dobre, to sam kupię)
A ja sobie dokleję jedynkę przed 700 i żadne plastiki mi nie podskoczą.
(serio: kompletnie nie znam się na świecach, więc nie będę nic ściemniał; jak dobre, to sam kupię)
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 marca 2007, 20:26 przez Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deletet
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
Świece irydowe różnią się tym od zwykłych, że elektroda środkowa dzięki właśnie charakterystyce materiału może być bardzo cienka przez co iskra jest bardzo skupiona a tym samym stabilna. Innych zalet nie ma. Cena wynika z rzadkości występowania tego metalu szlachetnego, z tego co pamiętam to wydobywany jest w postaci związków z innymi metalami tylko w 4 miejscach na świecie.