Yamaha XJ 900 r.96-99 Wasze opinie

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Yamaha XJ 900 r.96-99 Wasze opinie

Post autor: Fido »

Proszę Was o opinię motocykla Yamaha XJ 900 rocznik 96-99 .To taka jak w policji.Mam na nią chrapkę ale najpierw FJ-tę trza do żyda puścić.
PS.Proszę o konkretne opinie ,bez spamu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 lipca 2007, 19:43 przez Fido, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek

Post autor: Marek »

"Supermotocykle", redakcja Alan Dowds (straszny krytykant i malkontent):

XJ Diversion 900 jest z nami od początku lat 90., co oznacza w świecie motocykli, że jest dość stary i to widać. Nikt nie szaleje na jego punkcie <jak za 99 proc. innych motocykli>, ale tych, który szukają motocykla na co dzień i na krótkie wypady, może spokojnie zadowolić.

Wprowadzony pod koniec 94, dwa lata po XJ 600 jest zwykłym motocyklem drogowym z nijaką stylistyką. Dobrze się sprzedaje, BO JEST NIEZAWODNY i ZAWSZE DOJEDZIE DO CELU. Nie ma ani osiągów, ani wyglądu, <bla, bla, bla>

<i dalej:>

Lusterka - tanie i banalne, zapewniają dobrą widoczność

Owiewka wystarczająco wysoka, żeby chronić od wiatru, a nawet od deszczu.

Tylny hamulec - jeden dwutłoczkowy zacisk i 267 mm tarcza nie dają za grosz wyczucia.

Przednie zawieszenie nie radzi sobie z wybojami, ostrymi zakrętami i ostrym hamowaniem <jest regulacja napięcia wstępnego>.

Centralny podnóżek - praktyczny i wygodny dodatek

Tylne zawieszenie - na dłuższym dystansie i we 2 os. monoshock przegrzewa się i pogarsza od początku kiepskie tłumienie

Układ wydechowy - 4w2 nie należy do najładniejszych, ale chromy są świetnej jakości i tłumiki uniesione są wysoko, nie ma ryzyka otarć

Skrzynia - trzeba precyzyjnie wrzucać kolejne biegi, inaczej wskakują fałszywe luzy

Hamulce przednie - 320 mm i dają radę, choć bez fajerwerków <niech się przejedzie VS-em>

Zbiornik 24 L - czuć ten ciężar na zakrętach <a to ci argument>

WAŁ NAPĘDOWY - no comments

Siedzienie - dla wysokich kierowców, zbyt szerokie, ale za to miękkie

V-max 240 km/h, 89 KM (pomiar: 77,6 KM i 75 Nm)

<Na szczęście słowa nie napisał o Intruzach (poza LC)>
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Hmmm. Zabijasz mi gwozdzia???
Marek

Ten sam autor i "Motocykle":

Skrót: pomimo, że nie najświetniejszy, to popularny model do dalekiej turystyki. Silnik przestarzały, ale od 85 roku (konstrukcja) udowodnił ekonomiczność i niezawodność. Skrzynia ma dobrze dobrane przełożenia. Kanapa pojemna, wygodna także dla pasażera.

90 KM, V-max 209 km/h <ciekawe różnice>

Muszę dodać, że obie książki mają sporo błędów i są adresowane raczej do laików, a nie do motocyklistów rozważających zakup.
Marek

Nie zabijam. :arrow: Chciałeś konkrety, więc wypisałem to, co miałem czarno na białym. Ja słyszałem o tym sprzęcie dobre opinie, że to solidny i sprawdzony, popularny model.

A jeżdziłeś tym? Może nie odczujesz różnicy jakiej oczekujesz - FJ to jednak tur.
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Ale ja Poważnie myślę nad zakupem 900-ćsetki.
Lżejsza od FJ-ty,zwrotniejsza no i jak na moją skromną wagę chyba w sam raz.
Czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność cuś takiego dosiadać ???
Marek

A ile waży FJ?

Mam tu, że XJ 900 to 239 kg. Np. Bandit 1200 - 211 kg, fazer 600 (ma moc większą od XJ 900) - 188 kg.
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Info mam różne, 240 do 260 kg.
Więc niewielka różnica.
Plus to to, że nowsza konstrukcyjnie i na wał kardana.
Łańcuch zaczyna mnie przyprawiać o palpitacje serca.
Co za dużo to nie zdrowo. :(
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 lipca 2007, 17:01 przez Fido, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek

No tak, kardan to mocny argument. :)
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Mam jeszcze wiele innych argumentów dla których chciałbym zamienić FJ na XJ ale nie mogę o wszystkich napisać.
Żaba
Zwykły forumowicz

Post autor: Żaba »

Kumpel ma starszą XJ 900, miałem okazje tym się przejachać.
Fajnie się tym nawet jeżdziło, razem z nim w ubiegłym roku jeżdziłem w Pieniny. Mimo że jechał w dwie osoby i z tobołemi spalanie wychodziło w granicach 5 -5,5 l/100 km. Są to żywotne silniki.
Free Rider
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Mnie interesuje rocznik 96-2000
Deleted.
Zwykły forumowicz

Post autor: Deleted. »

Siema FIDO powiem tak XJ 900 napewno jest lepsza od XJ 600 bo ma dwie tarcze bo wal bo wiecej konikow itp itd ja na codzien dosiadam XJ 600 i powiem tak mi sie jezdzi bardzo dobrze tym bardziej ze tez za wiele nie waze czasem mam nawet problemy z wypchnieciem z garazu itp ale ogolnie jest bardzo dobrym motorkiem zarowno na dalekie trasy jak i lokalne wypady....co do silnika to duzo zrodel podaje ze sa zywotne i malo awaryjne oczywiscie zaden silnik nie jest idealny i moj tez ma jakies drobne mankamenty ale to 600 nie wiem jak to w 900...dobra nie bede nawijal bezsensu jak bedziesz mial jakies pytania to smialo jak bede wiedzial to odpowiem
zappek

Post autor: zappek »

a nie produkowali XJ w fałce 1200?? ;)
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Hyba nie, zappek. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”