Ja to polerowałem pasta tempo albo auto max sa one tanie a taki efekt daja ale najwazniejsze to wszystko dotrzec kolejnymi papierami od 180 do 2500 i wtedy kazda pasta daje taki efekt no i oczywiscie wszystko recznie docierane wtedy mozna ładnie to zrobic bo nie zostaja smugi po papierze wodnym
hehe dzieki;) no niestety zaciecie trzeba miec ale jak sie to lubi to sie nie liczy czasu... po wypolerowaniu jak sie zobaczy jak to swieci to zapomina sie ile czasu to sie heblowalo
ładnie ładnie a polerowany był tez w środku ? z tego co wiem jak sie spoleruje kanał w gaźniku to moto lepiej idzie napewno nie że przyrost mocy kon czy coś ale że płynniej i że jest minimalnie jakas różnica a jeszcze powiedz lub powiedzcie czym potem zabezpieczyc alu przed utlenianiem ? tez kiedys mialem polerke kawałka przekładni w skuterze to po niedługim czasie mi zaczeła śniedziec. potem znowu spolerowałem i pomalowałem bezbarwnym lakierem to od razu nie bylo tege efektu co czyste wypolerowane alu. i jak sie przekładnia nagrzała to sie ten lakier topił i kurz się w niego wtapaił pomału i całkiem efekt byl do **** ;/ są jakies inne preparaty ?
W środku to spolerowałem króciec ssący podobno to coś daje jeszcze nie wiem bo na razie za zimno w garażu na składanie sprzęta... a co do zabezpieczania przed utlenianiem, śniedzeniem to należy myc tak z raz w tygodniu wypolerowaną cześć woda z mydłem szmatką z bawełny najlepiej lub szczotką ryżową miękką bo twarda narobi rys... malować klarem(lakierem bezbarwnym) można ale właśnie cały efekt mija po utwardzeniu się lakieru... błyszczy się ale nie aż tak jak gołe aluminium wiec myślę że lepiej jest czyścić co jakiś czas wypolerowany element no i wiadomo że pastą polerską też trzeba odświeżyć co jakiś czas... a co do malowania lakierem to lepiej też tego nie robić bo polerowana powierzchnia jest bardzo gładka a lakier potrzebuje przyczepności... i jak na gładkiej się położy lakier to ten lakier po jakimś czasie może odpryskiwać... Innych metod zabezpieczenia aluminium przed śniedzeniem nie znam... jest pasta na allegro którą polerowałem aluminium i znal, którą polecam jest chyba najlepsza z jaką się spotkałem i zabezpiecza przed utlenianiem, śniedzeniem oczywiście jest to jakaś tam warstwa która zostaje po polerowaniu tą pastą cena to 37zl troche drogo ale jest wydajna link do aukcji http://www.allegro.pl/item879695134_pas ... u_itp.html jest też staliwo taki warkocz na allegro do polerowania stali szlachetnych i usuwania nalotów rdzy z powierzchni chromowanych facet sprzedaję to po 5zl i poleruje się tym bez żadnych past efekt jest też dobry
aaaa i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz jeśli się chce juz malować lakierem bezbarwnym aluminium to należy pamiętać że do cześci które się grzeją trzeba używać lakierów termicznych tylko nie wiem gdzie się to kupuje
Lakier termiczny raczej nie polecam ponieważ lakier takowy potrzebuje około 200 stopni do wyschnięcia w przeciwnym razie będzie cały czas lepki po rozgrzaniu się silnika.Jak już to zwykły akrylowy lakier ale nie wiem czy będzie długo się trzymał na nie zapodkładowanej powierzchni .Co do temperatury to powinien sobie dać radę silnik raczej wyżej niż 100 stopni się nie nagrzeje.
silnik nie ale np pomalowałem wydech to momentalnie mi sie roztopił własnie akrylowy tyle że nie na alu tylko na stali... musialem szczotkądrucianą na wiertarce znowu do zywego i do dzisiaj tak smigam ;P nawet nie rdzewieje mocno lekki nalot jak dluzej postoi jedynie i to okresem jesiennym. ale wystarczy szmatką przetrzec i schodzi