szyba tak czy nie ?

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
wally

Post autor: wally »

Prowadzilem kiedys swojego zakupionego simsonka przy -20 ze 20 km, (kto wtedy slyszal o ocieplanych kombinezonach ?). Przeciez nie moglem zostawic go u Zgrywusa w chacie do wiosny :P musialem go miec u siebie. Ale i tak jednym z lepszych hardcorowych doznan byla jazda z kierowca spozywajacym przy predkosci 140 w trybie rzeczywistym THC cala droge (autem) do Wawy, na drugim miejscu plasuje sie przejazdzka jako plecak jara, a potem na kolejnych miejscach to juz trzesienia ziemi i tsunami
wilk

Post autor: wilk »

cieszę się że spadłem w Twojej klasyfikacji
wally

w mojej jestes ciagle w koszulce lidera, ale powiedzi mi co myslisz o szybie w kontekscie wczorajszej jazdy ?
wilk

Post autor: wilk »

Podtrzymuję to co wcześniej mówiłem. Jak dla mnie szybka stwarza fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Nie czuje się siły jaką daje prędkość, traci się szacunek dla praw fizyki. A deszczyk i wiatr? - jeżeli mi przeszkadza to albo muszę zwolnić albo się schować. Bo nie ma znaczenia czy mam szybkę czy nie dobry podmuch wiatru jest wstanie "przestawić motór" np. na inny pas ruchu.
Szybka jest dla ludzi którzy mają świadomość zagrożeń, lub dla ludzi których nie kusi moc pod siodełkiem - ja się muszę jeszcze dużo nauczyć.
Bombel

syba

Post autor: Bombel »

moze sie nieznam i potrzebuje slownika zeby cos sesownego napisac ale moim zdaniem szyba jest ok szczegulnie przy durzych predkosciach chodzi mi o anerodynamike a jesli chodzi o wolno obrotowcow to niekturym modelom pasuje a innym szpeci i czy taka wielgachna szyba nie powoduje zwiekszenia spalania?? a owady sa dobre bialko przejedziesz sie w poludnie i obiadu nie musisz jesc :D
wally

no ciekawe bombel, zauwazylem ze od 160 chowasz sie koles za owiewke :P
Bondi

Post autor: Bondi »

wiecie co bardzo lubie szybke bo poprawia ta aerodynamike co szczegolnie czuc przy mijaniu sie z tirem i duzych predkosciach, ale ostatnio kusza mnie streety i chyba po tym jak zakupie sobie kombinezonik wymienie łancuch to przerabiam na takowego.
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Post autor: Jaro »

Aerodynamika TAK ale wyłącznie przy odpowiednio wyprofilowanej szybie, przy szybach ,,prostych, stojących " aerodynamika jest zachwiana gdyż nie ma opływu powietrza w wyniku czego zafundujemy sobie większe spalanie motocykla, słabsze osiągi. Na pweno do plusów można zaliczyć mniejszy opór powietrza który bez szybki bezpośrednio bierzemy na klatę a który pochłania szyba.
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Siwy

Post autor: Siwy »

Jaro- opływ powietrza jest zawsze :lol:
Agusia
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA MAGNA VF750C
Kontakt:

Post autor: Agusia »

ja lubię jeździć bez szybki, a jeśli ciężko już na klacie to zawsze można sie troszke poprzytulać do motocykla :D
www.magna-tapicerstwo.prv.pl
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Siwy wiem wiem, że jest miałem na myśli, że jest zachwiany ;)
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
Jaro
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Od kilku dni ja także zastanawiam się nad wymianą w najbliższym czasie szybki z orginalnej na turystyczną firmy MRA. Gdyż przy większych prędkościach powyżej 160km/h muszę przybierać pozycje prawie leżącą gdyż opór powietrza jest bardzo męczący. Dodam, że standardowa pozycja jazdy na moim bajku jest wręcz to pozycja wyprostowana. Typowe ścigacze może nie mają tego problemu ponieważ pozycja jazdy jest to wręcz pozycja leżąca. Jak widać szybka turystyczna jest wyższa od standardowej o 7cm. Myślicie, że znacząco poprawi się komfort jazdy przy większych prędkościach ?

A. Original 385 mm

Obrazek

B. Turystyczna 455 mm

Obrazek

C: Vario także 455 mm

Obrazek

Występują jeszcze takie modele jak:

D: Racingscreen 380 mm

Obrazek

E : Sportscreen 345 mm

Obrazek

Cyt.

MRA- ( Szyba w górnej części jest wydłużona i podniesiona - zapewniając lepsze odbicia wiatru, zwiększa komfort, szczególnie przy długich podróżach )

http://sklep.scigacz.pl/szyba-yamaha-fz ... 14155.html

http://www.mra.de/html/gb/gb-catalog.htm
Bondi

Powiem Jaro tak, ze mialem wczesniej przed szlifem u siebie w bajku szybke podobna do tej twojej turystycznej co masz na zdjeciu tej dluzszej o 7cm i rzeczywiscie przy predkosciach rzedu 160 bylo fajnie jechac ale przy tych rzedu 190 200 220 to i tak trzeba sie chowac za nia. Duza wada tej szybki jest to ze naprawde nie czuc tej predkosci nieraz nie odczuwalem roznicy pomiedzy (zeby nie przesadzic) 120 a 140 albo 140 a 160 a jak jechalem 100 to tak jakbym jechal 70. Jeszcze jedna wada malo istotna jest to ze pewnie o jakies setne sekund zawyzy ci przyspieszenie. Ale wszystko tez jest sprawa stroju wazne by nie mial tendencji do łopotania od wiatru jak jest w tej skorze co poprzednio w niej jezdzilem, jak jechalem do Chelma od Hrubieszowa gdzie pelno prostych :) to czulem jakby ktos mnie bil po rekach tak to łopotało. A teraz w tej bardziej dopasowanej to smigam i nic.
Mam nadzieje ze pomoglem.
Marek

Post autor: Marek »

Wziąłbym turystyka. Zmiana napewno będzię odczuwalna. Lusterka i tak wyprowadzone są wysoko, myślę, że wyższa szyba nie popsuje linii moto. Zresztą biegnie dość płasko. Mój typ.
Bondi

Z tym ze Jaro poszukaj gdzies indziej (niz sklep scigacz) napewno jest taniej bo do mojego idzie wieksza a znalazlem w necie turystyczna za 120 i to nie allegro tylko w sklepie jak znajde adres bo wywalilem windowsa i przeszedlem na pingwinka przez co skasowalem swoje ulubione to tu wkleje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle”