W numerze 9 Tygodnika Zamojskiego (4 - 10.03.2015 r.) polecam artykuł ze str. 2 opisujący zatrzymanie przez ukraińską straż graniczną na przejściu w Hrebennem 50-cio osobowej, polskiej delegacji jadącej na obchody 71 rocznicy mordu dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na mieszkańcach Huty Pieniackiej 28 lutego 1944 r. - pułk policyjny SS złożony z ukraińskich ochotników do SS Galizien oraz UPA wymordowały od 600 do 1000 osób.
Delegację oskarżono o "publiczną działalność antyukraińską" oraz o "propagowanie kłamstw o rzekomej Rzezi Wołyńskiej".
W rezultacie 6 osób nie wjechało w ogóle, a pozostałe przetrzymywano na granicy do czasu zakończenia uroczystości w Hucie Pieniackiej.
Skandal antypolski na granicy z Ukrainą w Hrebennem
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
-
Komarzysta
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: romet, jawa
Re: Skandal antypolski na granicy z Ukrainą w Hrebennem
Namiary na artykuł : http://www.tygodnikzamojski.pl/artykul/ ... ml#comment" onclick="window.open(this.href);return false;
Od siebie dodam, że warto przeczytać komentarze.
Od siebie dodam, że warto przeczytać komentarze.
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
Re: Skandal antypolski na granicy z Ukrainą w Hrebennem
Do świadomości niektórych prominentnych osób w Polsce, co prawda z opóźnienie, ale lepiej późno niż wcale, dociera wreszcie prawdziwy obraz tego co dzieje się na Ukrainie:
"Wycofuję się ze wszystkiego, co powiedziałem na temat Ukrainy. Zrozumiałem, że Ukraina zupełnie nie liczy się z Polską - stwierdził gen. Waldemar Skrzypczak w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną". Generał odniósł się do ustawy przyjętej przez ukraińską Radę Najwyższą."
"Wycofuję się ze wszystkiego, co powiedziałem na temat Ukrainy. Zrozumiałem, że Ukraina zupełnie nie liczy się z Polską - stwierdził gen. Waldemar Skrzypczak w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną". Generał odniósł się do ustawy przyjętej przez ukraińską Radę Najwyższą."