Nagonka na naukowca w ramach "poprawności politycznej"

Piękny region, wspaniali ludzie i fascynujące wydarzenia :)
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Nagonka na naukowca w ramach "poprawności politycznej"

Post autor: Wielki Brat »

Zapoznajcie się ze skrótem tekstu ks. T. Isakowicza - Zaleskiego i prześlijcie wyrazy poparcia:

"Szanowni Państwo! Drodzy Przyjaciele!
Zorganizowana akcja zaszczucia i publicznego zgnojenia pracownika naukowego z Wrocławia, broniącego od lat prawdy o przemilczanym ludobójstwie dokonanym przez UPA i SS Galizien na Polakach na Kresach Wschodnich II RP, jest kolejnym krokiem w kierunku wprowadzenia w III RP cenzury i tzw. „poprawności politycznej” ...
Nie dawno miał miejsce atak na profesora Bogusława Pazia, człowieka oddanego badania historii Kresów Wschodnich, bacznego obserwatora tych terenów, a także osoby, która formułuje niewygodne dla obecnego układu tezy o historii OUN-UPA, których członkowie mordowali naszych przodków. Próbuje się wykluczyć głos profesora Pazia, który odbiega stanowczo od tego, co mówią media, politycy i rzekome „autorytety” w tej sprawie ...
Wydana przez profesora książka „Prawda historyczna a prawda polityczna w badaniach naukowych. Ludobójstwo na Kresach południowo-wschodniej Polski w latach 1939-1946” stała się prawdziwym powodem ataku.
Mówimy dość i stajemy w obronie profesora, który w wyniku oskarżeń może zostać wydalony z uczelni.
Apelujemy o słanie listów udzielających poparcia profesorowi, nie dawajmy wykluczać niewygodnych dla władzy ludzi, którzy mają na sercu dobro Ojczyzny!"

Korespondencję z wyrazami poparcia dla Prof. B.Pazia należy przesłać na adres rektora Uniwersytetu Wrocławskiego:
rektor@uni.wroc.pl

lub Dziekana wydziału:
sekretariat@wns.uni.wroc.pl
Awatar użytkownika
Savi
Zwykły forumowicz
Motocykl: BMW R 80 RT z wb, WFM, Simson SR2

Re: Nagonka na naukowca w ramach "poprawności politycznej"

Post autor: Savi »

Z tego co widzę to wspomniana książka jest to zbiór artykułów rożnych autorów: http://ksiazkihistoryczne.pl/historia-p ... a/p,231900" onclick="window.open(this.href);return false;
W księgarniach nie widziałem.
Jest w bibliotece KUL:
http://212.182.39.5:8000/katalog?sessio ... &authidu=4" onclick="window.open(this.href);return false;
I UMCS: http://kameleon.umcs.lublin.pl/cgi-bin/ ... &authidu=4" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiatr w Polu
Zwykły forumowicz

Post autor: Wiatr w Polu »

A o jakie dokładnie słowa chodziło? Ktoś wie?
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
Awatar użytkownika
Wiatr w Polu
Zwykły forumowicz

Post autor: Wiatr w Polu »

Już znalazłem: "Banderowskie ścierwa dostają łomot aż miło! I jak tu nie kochać „Ruskich”..?"

Tak się wypowiedział o ukraińskich żołnierzach wziętych do niewoli.
Nie kocham ani Ukraińców, ani "Ruskich". Żadnego z nich nie znam, nie znam ich poglądów, motywów itd. To są LUDZIE, nie ścierwa. A takie słowa nie licują z autorytetem profesora, ani uniwersytetu, który reprezentuje. Pasują bardziej do bezmózgiego kibola, który uważa, że jego klub jest lepszy, bo jak ktoś uważa, że jest inaczej, to mu w mordę. A w ogóle wszyscy nie nasi, to żydy, masony, ruskie, albo niemce. To słowa "patrioty" spod miejskiego stadionu III-ligowego klubu. Mi tez się nie podobają.
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Każdy w Polsce ma zagwarantowane prawo do swobody wypowiedzi.
Niezbyt fortunna, zbyt emocjonalna wypowiedź Prof. Pazia pochodzi z jego prywatnego, zamkniętego profilu na Facebooku. Została celowo upubliczniona przez osoby trzecie, by go zdyskredytować.
Tak silna akcja przeciw niemu, tak jak i innym myślącym inaczej niż, tu cytat z Abelarda Gizy: "karmiący nas gównem" media i politycy, jest jednak chyba spowodowana całokształtem jego działalności.

Prof. Bogusław Paź wydał oświadczenie, w którym napisał:
"Pragnę wyrazić ubolewanie w związku z zamieszaniem, jakie wynikło w związku z moim wpisem na FB. Chcę zaznaczyć, ze zawsze na tym i na wszystkich innych forach pisałem jako osoba prywatna. Ubolewam, że odium w związku z manipulacjami wokół mojego komentarza spadło na moja Uczelnię i jej Władze. Nigdy na jej terenie nie działałem w sposób, który miałby związek z moją społeczną działalnością kresową. Jednocześnie w związku z upowszechnianymi nieprawdziwymi i kłamliwymi informacjami pragnę poinformować, że:
Po pierwsze: mój profil na FB nigdy nie był, nie jest i nie będzie otwarty.
Po drugie, upowszechniony w internecie materiał pochodzi z PRYWATNEGO I ZAMKNIĘTEGO (!!!!) profilu. Został upubliczniony przez osobę trzecią.
Po trzecie, nie jest prawdą, że komentowany w mediach wpis został przeze mnie usunięty z profilu otwartego, bo NIGDY nie był on dostępny osobom trzecim (jako profil otwarty)."

A na koniec drobna dygresja o relatywizmie pojęć:
- po ataku w Mariupolu, gdzie zginęło o ile pamiętam 30 osób, władze Ukrainy użyły pojęcia "ludobójstwo", natomiast wymordowanie przez ukraińców kilkuset tysięcy Polaków ludobójstwem wg nich i polskich władz nie jest (zdaje się, że to wierni wyznawcy klasyka, który kiedyś stwierdził: " ... tragedią jest śmierć jednego człowieka - śmierć milionów to tylko statystyka ..." [Stalin])
- jeżeli zwyzywanie i danie po mordzie jeńcowi (takimi "przerażającymi" scenami epatowały nas telewizje) to tortury, co czym było to co robili ukraińcy z polskimi kobietami, dziećmi w czasie rzezi Wołyńskiej?
wally
Zwykły forumowicz

Post autor: wally »

Należałoby zapytać profesora kim są te "ścierwa", jeśli miał na myśli tych gierojów z ochotniczych batalionów spod znaku SS Galizien http://youtu.be/JAAEqOsucMg to myślę że można mu wybaczyć słownictwo. Jeśli ogólnie Ukraińców, chłopaków bez sympatii faszystowskich ( nie każdy Ukrainiec uważa że Bandera i Konowalec to spoko kolesie ) z poboru których los rzucił na linie bratobójczego frontu, wtedy cokolwiek przesadził.
Awatar użytkownika
Savi
Zwykły forumowicz

Pamiętajcie, że do SS Galizien nie szli tylko po to by mordować kogokolwiek. I że do UPA tez był pobór, a nawet przymusowe wcielanie.
Natomiast, czy profesor powiedział to prywatnie czy nie prywatnie, to nie ma żadnego znaczenia.
wally
Zwykły forumowicz

Savi pisze:Pamiętajcie, że do SS Galizien nie szli tylko po to by mordować kogokolwiek. I że do UPA tez był pobór, a nawet przymusowe wcielanie.
Natomiast, czy profesor powiedział to prywatnie czy nie prywatnie, to nie ma żadnego znaczenia.
Savi napisz pliz ze sobie jaja robisz ...
Awatar użytkownika
Savi
Zwykły forumowicz

Strona 111, 112 - nt. złożoności motywów wstępowania do SS Galizien: http://ipn.gov.pl/__data/assets/pdf_fil ... 1-6276.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Natomiast kwestia poboru do UPA, również pod przymusem (np. na Łemkowszczyźnie) jest omówiona m. in. w książce Grzegorza Motyki pt. "Ukraińska partyzantka 1942-1960". Jutro mogę podać stronę.
wally
Zwykły forumowicz

Ty "TO" piszesz jako osoba prywatna czy pracownik IPN ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzieje się!”