Gdzie są te pieniądze

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Gdzie są te pieniądze

Post autor: Wielki Brat »

Przeczytałem dzisiaj, że spłaciliśmy wreszcie dług zaciągnięty przez ekipę E.Gierka w kwocie 26 mld $, który wg. wielu ekonomistów podobno był główną przyczyną/balastem dla rozwoju Polski demokratycznej.
Tymczasem jak podają media obecne zadłużenie RP, "wygenerowane" przez wszystkie rządzące naszym krajem po roku 1989 ekipy, wynosi:
- zadłużenie zagraniczne: około 75 mld $,
- zadłużenie wewnętrzne: około 230 mld $
RAZEM: około 300 mld $.

W tym samym czasie wyprzedano też prawie cały majątek narodowy, czerpano potężne pieniądze z Unii Europejskiej i pobierano niemałe podatki bezpośrednie i pośrednie od obywateli i przedsiębiorców.
Jakby ww. kwoty dodać, to nawet trudno wyobrazić sobie taką sumę - niech ktoś wytłumaczy mnie staremu, bo mój umysł tego nie ogarnia:
1. GDZIE SĄ TE PIENIĄDZE???
2. CZY KTOŚ NAD TYM PANUJE I PRZEWIDUJE ILE LAT I KTO TO BĘDZIE SPŁACAŁ (skoro marne 26 gierkowskich mld $ spłacaliśmy ponad 30 lat!!!)

Za czasów poprzedniego, powszechnie krytykowanego, ustroju bez pomocy z zagranicy i kredytów odbudowano z wojennych zniszczeń kompletnie zrujnowany kraj. Teraz nie możemy wybudować do końca nawet jednej autostrady!
gumiś
Zwykły forumowicz

Re: Gdzie są te pieniądze

Post autor: gumiś »

ee , co tam 300mld$ , większe kwoty znikają :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=h4E4hr64UaE" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

ciekawostka
Ben ma korzenie w Przemyślu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ben_Bernanke" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 grudnia 2012, 22:29 przez gumiś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ksenon
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XT1200Z Super Tenere
Kontakt:

Post autor: ksenon »

Ryśku musisz zaczerpnąć porady ekonomisty żeby Ci wytłumaczył co wchodzi w te zadłużenia, bo wydaje mi się że źle to rozumiesz, Czy masz coś na kredyt ?? to też jesteś winny temu zadłużeniu, to jest pi... ,a media to przedstawiają różne sumy i skrócone opisy (chyba celowo, bez wyjaśnienia co wchodzi w tą sumę) żeby artykuł był bardziej szokujący. Zadłużenie niemcy mają większe (dziwne?? dla mnie nie)

PS: Wielki barcie, Czy ty przypadkiem nie pracowałeś/pracujesz w skarbówce. Bo to by mi te sumy tłumaczyło i te zmienianie samochodów i motocykli jak rękawiczki :wink:
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Dla jasności - wydaje mi się, że podstawowe pojęcia ekonomii są mi znane.
Powyżej pytam o zadłużenie "instytucjonalne" naszego państwa, czyli:
- kredyty zaciągnięte przez budżet państwa w zagranicznych instytucjach finansowych,
- kredyty zaciągnięte w polskich bankach komercyjnych, w banku centralnym lub u obywateli (w drodze emisji obligacji skarbowych).
Awatar użytkownika
sas
Zwykły forumowicz
Motocykl: CB 450S / trampek 600 i nawet to fajna maszyna...

Post autor: sas »

To mnie przerasta ale powiem wam jedno , wiem kto innym albo mi pomaga a kto nie ,dalej wiem kto był a kto się otarł o problem jak się coś "ze...ło" potem pytam o ile pytam z jakiej opcji jest ale pamiętam staram się zapamiętać człowieka i jego dobro nie celebrytę
PZD.
A tam cicho być http://www.youtube.com/watch?v=hJbBjjTsaEM" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”