Koń do uratowania

Piękny region, wspaniali ludzie i fascynujące wydarzenia :)
wally
Zwykły forumowicz

Koń do uratowania

Post autor: wally »

Siwy - Koń dorożkarza prosi o życie!

Zdjęcie Siwego nie znalazłoby się dziś na naszej stronie internetowej. Na jego potężnym łbie nie wisiałby dziś gruby, skórzany kantar upięty krótko do żłoba. A ceny nie dyktowałaby waga Siwego. Gdyby tylko Siwy się nie zużył..

Stara, obskurna obora utopiona w duchocie i zapachu amoniaku. Smugi wieczornego światła wbijają się z trudem przez nieliczne brudne szyby. Ciszę raz po raz rozrywa uderzenie kopyta o beton. Paręnaście koni potulnie stoi powiązanych przy betonowym żłobie. Stajnia handlarza ? Nie, witajcie w "stajni" warszawskiego dorożkarza.

Już Arystoteles mawiał, że "Wdzięczność szybko się starzeje", i postęp cywilizacji nie zmienił tu nic..

Nadszedł czas pożegnań. Potężny, siwy koń spuszcza pokornie głowę, na skroni zaciska się skórzany kantar. Żegnaj trawo soczysta, żegnaj wietrze co muskałeś mi chrapy, i piasku co wbijałeś się w kopyta. Żegnajcie towarzysze, żegnajcie sny o bezkresnych pastwiskach i galopady, których nigdy nie zaznałem. Ja, koń dorożkarza doszedłem do mojej mety - odtąd już się nie marzy i na nic nie czeka. Przede mną tylko wysoki trap - i po trapie, do nieba..

Każdego roku, w całej Polsce, setki dorożkarskich koni, w palącym słońcu, oczekuje na klientów. Często bez wody, bez cienia, i bez wytchnienia - ku uciesze turystów, ku chciwości właścicieli, bez pomocy. Za wytężoną pracę nie ma jednak nagrody - zużyte, przemęczone są zastępowane przez nowsze modele. One same, w ciszy własnej bezsilności, są masowo wysyłane na ubój.

Za Siwego wpłacony został zadatek, do spłaty pozostało jeszcze 3000 zł.

Mamy czas do 5 sierpnia.

Jeśli zechcesz pomóc, możesz dokonać wpłaty z tytułem "Siwy - koń dorożkarza" na konto
Fundacja Centaurus
PKO BP 56 1020 5226 0000 6002 0382 1840
siedziba: ul. Borelowskiego 53/2, 51-678 Wrocław
Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy !

http://mailing.interia.pl/verify/ok/b58 ... ad95d637c/" onclick="window.open(this.href);return false;"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzieje się!”