Podpisuje się pod tym.syrek1 pisze:Dla mnie to Ci pomordowani są bohaterami narodowymi,a zastanawianie sie nad tym czy Jaruzelski jest bohaterem to jakis absurd
Bohater narodowy Rosji,to jakos lepiej mi pasuje
Jaruzelski- "Cyniczny drań czy bohater narodowy"?
- ojciec dyrektor
- Zwykły forumowicz
[quote="syrek1"] Rozumiem... ,że 56 osob w 40 milionowym panstwie to kropla w morzu i można to ot tak zostawic
Tylko czy Ci ludzie musieli zginąc
A co z resztą np
-Popiełuszko
-Przemyk
-stoczniowcy
Przeciesz większosc tych zbrodni nie zosta wyjasniona do dzis
i pewnie tak zostanie. Teraz też w jakiś dziwny sposób ludzie giną. Każdy ustrój ma swoich męczenników.
-Popiełuszko
-Przemyk
-stoczniowcy
Przeciesz większosc tych zbrodni nie zosta wyjasniona do dzis
i pewnie tak zostanie. Teraz też w jakiś dziwny sposób ludzie giną. Każdy ustrój ma swoich męczenników.
-
Żaba
- Zwykły forumowicz
Nie wiem skąd czerpiesz te informacje?Wielki Brat pisze: A efekty tej walki to chichot historii: za czasów tzw. komuny rolnicy budowali gospodarstwa, otrzymawali tanie kredyty, stosowali nowoczesne środki ochrony roślin i nawozy, ...
A po wywalczeniu "wolności":
gospodarstwa popadają w ruinę bo inflację napędzaną np. wzrostem cen paliw dusi się kosztem niskich cen żywności (1 litr mleka w skupie to chyba około 30 gr a 1 litr wody niegazowanej na pewno ponad 1 zł)
Notowania cen mleka w skupie pod koniec roku:
woj. podlaskie 1,12
woj. warmińsko-mazurskie 1,02
woj. wielkopolskie 1,00
woj. zachodniopomorskie 0,98
woj. mazowieckie 0,97
woj. świętokrzyskie 0,87
woj. podkarpackie 0,82
Ceny skupu mleka z ostatnich trzech lat: zł/l
XI 2009 0,99
XI 2008 0,90
XI 2007 1,30
Kredyty niskooprocentowane funkcjonują cały czas, dodatkowo są dopłaty, fundusze na zakup maszyn z i inne programy pomocowe.
Oczywiście ceny płodów generalnie są niskie w porównaniu do sezonu 2007/2008.
Rolnictwo to duża siła napędowa całej gospodarki.
Mi okres PRL kojarzy się z kartkami na żywność, talonami na paliwo, kolejkami w sklepach... taki to był "dobrobyt"
Żeby był jakiś akcent motocyklowy (na forum motocyklowym w końcu)
to przypomnę, że za czasów PRL zlikwidowano produkcję motocykli w Polsce. W latach 60-tych SFM-Junak i WFM, na początku lat 70 SHL i w roku 1985 WSK. Byliśmy największym producentem motocykli, samych WSK wyprodukowano prawie dwa miliony...
O rolnictwie możemy dyskutować, polityka mnie nie interesuje.
-
gumiś
- Zwykły forumowicz
Żaba -średnia cena za kilogram
-czy to to samo co za litr?
średnia cena mleka w br. wyniesie 0,92-0,95 zł/kg - uważa Piotr Szajner z Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB.
a wiadomo jak jest ze średnią -między 30gr a 1,20zl
http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wia ... 15826.html
średnia cena mleka w br. wyniesie 0,92-0,95 zł/kg - uważa Piotr Szajner z Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB.
a wiadomo jak jest ze średnią -między 30gr a 1,20zl
http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wia ... 15826.html
- ojciec dyrektor
- Zwykły forumowicz
Widzę, że nie uważaliście oglądając ten film. Albo daliście się ponieść emocjom jego twórców. Z tego filmu jasno wynika, że Jaruzelski trząsł Polską od II wojny aż po początek XXI wieku. I jest winien wszystkiego, co złe się wydarzyło w naszym kraju. No i Generalicja Polska to banda idiotów. Tak to zostało pokazane...
to ze poziom filmu zazenowal a dyskusja po nim rozbawila nawet prawicowych historykow nie jest dziwne. Martwi natomiast fakt ze 20 lat wolnej Polski nie dalo nam ludzi ktorzy potrafiliby stanowisko przeciwnikow Jaruzelskiego godnie reprezentowac, do tego prowadzacy w "pisowskiej tv" poprawiajacy sluchawke w rozgrzanych do czerwonosci uszach
W dyskusji na tym forum jest wiecej merytoryki niz w tak oczekiwanym przezemnie filmie. Mialem duze oczekiwania, jestem rozczarowany, rozczarowany jest nawet moj serdeczny przyjaciel a zagorzaly wrog generala, pewien doskonaly historyk i politolog ktory sledzi ta dyskusje anonimowo na forum i ktorego serdecznie pozdrawiam
.
Zycze niektorym kolegom poszerzenia swoich horyzontow (mniej internetu wiecej ksiazek), Bondiemu wiecej oleju w silniku i przedewszystkim w glowie a nam wszystkim zebysmy juz wiecej w niedziele rano nie musieli ogladac zadnego generala zamiast teleranka
W dyskusji na tym forum jest wiecej merytoryki niz w tak oczekiwanym przezemnie filmie. Mialem duze oczekiwania, jestem rozczarowany, rozczarowany jest nawet moj serdeczny przyjaciel a zagorzaly wrog generala, pewien doskonaly historyk i politolog ktory sledzi ta dyskusje anonimowo na forum i ktorego serdecznie pozdrawiam
Zycze niektorym kolegom poszerzenia swoich horyzontow (mniej internetu wiecej ksiazek), Bondiemu wiecej oleju w silniku i przedewszystkim w glowie a nam wszystkim zebysmy juz wiecej w niedziele rano nie musieli ogladac zadnego generala zamiast teleranka
-
Wielki Brat
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: FJR 1300
Jak słusznie zauważył Ojciec Dyrektor, niektórzy nie tylko bezkrytycznie "połykają" serwowane w TV filmy propagandowe, ale co gorsza biorąc udział w tej dyskusji nieuważnie czytają komentowanych adwersarzy.
Film oglądałem i muszę przyznać, że to dobra PRL-owska robota. Takie same oglądąłem w stanie wojennym, puszczane nam przez oficerów politycznych n/t przywódców Solidarności. A swoją drogą ci "jedyni sprawiedliwi sędziowie" mając dostęp, na państwowej posadzie, za pieniądze podatników, do archiwów, uczynili sobie z obrzucania sławnych ludzi błotem (Wałęsa, Jaruzelski ...) niezły sposób na życie. Dyskusja po filmie, a zwłaszcza jej prowadzący to też "wyżyny dziennikarskiego obiektywizmu" - tu nawet się ubawiłem.
Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem Jaruzelskiego ani też piewcą PRL-u jako czasów powszechnej szczęśliwości. Ale w czasach gdy odwaga mocno staniała, zwłaszcza schowana za monitorem komputera, przy łatwości serwowania sądów, opinii i oskarżeń, staram się zwrócić uwagę na zachowanie przy tym ostrożności, odrobiny zdrowego rozsądku i rzetelności.
A cenę skupu mleka usłyszałem będąc na rodzinnej wsi - nie jestem rolnikiem i dlatego jest tam słowo "CHYBA". A w ogóle przecież nie o cenę mleka czy rolnictwo w ogólności tam chodzi. Zdrówka życzę
.
Film oglądałem i muszę przyznać, że to dobra PRL-owska robota. Takie same oglądąłem w stanie wojennym, puszczane nam przez oficerów politycznych n/t przywódców Solidarności. A swoją drogą ci "jedyni sprawiedliwi sędziowie" mając dostęp, na państwowej posadzie, za pieniądze podatników, do archiwów, uczynili sobie z obrzucania sławnych ludzi błotem (Wałęsa, Jaruzelski ...) niezły sposób na życie. Dyskusja po filmie, a zwłaszcza jej prowadzący to też "wyżyny dziennikarskiego obiektywizmu" - tu nawet się ubawiłem.
Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem Jaruzelskiego ani też piewcą PRL-u jako czasów powszechnej szczęśliwości. Ale w czasach gdy odwaga mocno staniała, zwłaszcza schowana za monitorem komputera, przy łatwości serwowania sądów, opinii i oskarżeń, staram się zwrócić uwagę na zachowanie przy tym ostrożności, odrobiny zdrowego rozsądku i rzetelności.
A cenę skupu mleka usłyszałem będąc na rodzinnej wsi - nie jestem rolnikiem i dlatego jest tam słowo "CHYBA". A w ogóle przecież nie o cenę mleka czy rolnictwo w ogólności tam chodzi. Zdrówka życzę
- kazek
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: banditen 1200 - już komu innemu służy
nie ma co wybielać generała, jaruzelski według moskwy był gwarantem tworzenia i istnienia struktur socjalizmu, żaden cywil nie utrzymywał się tak długo na szczycie, sowieci wierzyli w siłe wojska a generał utrzymywał się od późnych lat czterdziestych do 1989 kiedy to komuchy podzieliły się władzą z solidarnością a gen. został pierwszym prezydenrem III RP ... dla mnie jaruzelski był gybernatorem republiki radzieckiej
-
gumiś
- Zwykły forumowicz
to ktoś z bractwa wysmarował taki wierszyk -nick kbm
http://wiadomosci.onet.pl/forum.html#fo ... VtMDAxLmpz
http://wiadomosci.onet.pl/forum.html#fo ... VtMDAxLmpz