Rajd Sladami Bandery

Piękny region, wspaniali ludzie i fascynujące wydarzenia :)
wally

Post autor: wally »

banderowcy wzieli na celownik ksiedza Isakowicza za sprzeciw wobec rajdu:

"Ksiądz Tadeusz Isakowicz-Zaleski na celowniku banderowców. Internetowy serwis Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów sugeruje, że jest on żydem i agentem służb specjalnych. Padają też i groźby: - Osika dla Judasza już wyrosła. I czeka."

http://wiadomosci.onet.pl/2029141,11,item.html
gumiś
Zwykły forumowicz

Post autor: gumiś »

nie wiem o czym gościu śpiewa ale coś o UPA

http://www.youtube.com/watch?v=LeTzUbre ... re=related

i takie anty UPA

http://www.youtube.com/watch?v=J8u31Ot_sb8
gumiś
Zwykły forumowicz

Post autor: gumiś »

rybak68
Zwykły forumowicz
Motocykl: V-Star 1100 C

Post autor: rybak68 »

Panowie,USA i Ukraina mają ze sobą według mnie wiele wspólnego,i jedna różnicę.Ukraina przez setki lat nie miała szansy utworzenia stabilnego państwa.W tej chwili część z elit próbuje na siłę szukać bohaterów.Nie zawsze byliśmy wobec ukraińców OK ,ale spróbujmy tworzyć nową,lepszą HISTORIĘ.
wally

napisz mi prosze kiedy bylismy nie ok wobec naszych braci kozakow ?
rybak68
Zwykły forumowicz

Możesz się z tym nie zgodzić,ale ze współczesnej historii-akcja wisła.Za barbarzyństwo UPA zapłaciła niewinna ludność.
wally

Ech, myslalem ze pogadamy o historii na poziomie :) a Ty z akcja "Wisła". W czasie tej akcji nie zamordowano, zgwalcono czy okaleczono ani jednego ukrainca. Byl to z perspektywy czasu jedyny sposob aby przerwac rzez ludnosci cywilnej na wschodniej rubierzy PRL. Z czarnej niedzieli na Wołyniu ktos wyciagnal wnioski i dzieki temu zostala przerwana eskalacja konfliktu, gdyby tego niezrobiono mialbys w odpowiedzi na moje pytanie o czym pisac. 17 sotni upa hasalo sobie od roztocza po bieszczady przy wydatnym wsparciu lokalnej ludnosci ukrainskiej, a KBW niewiele moglo zdzialc zeby im przeszkodzic w mordach. Owszem akcje zostaly potepione przez nasz senat juz w 1990 roku, ale czy ktos mialby lepszy pomysl nawet dzis zeby skonczyc z rozlewem krwi? Pewnie ktos zaraz napisze cos o obozie w Jaworznie - w czasie kiedy rozstrzeliwano min. czlonkow AK tylko za to ze walczyli z hitlerowcami, zamkniecie paru setek ekstremistow za plotem mozna nazwac humanizmem. W rezultacie akcji "Wisła" UPA straciła około 70% stanów osobowych i bazę zaopatrzeniową (praktycznie całą siatkę cywilną) na Rzeszowszczyźnie. Pozatym "na ziemie odzyskane" dobrowolnie wyjechalo kilkaset tysiecy Polakow ze wschodnich terenow Polski " za chlebem" bez zadnego przymusu - wiec gdzie tu krzywda wyrzadzona bez powodu przez Polakow?
rybak68
Zwykły forumowicz

Ty to wiesz i ja to wiem że najlepszym sposobem walki z partyzantką jest odcięcie zaopatrzenia,dobrowolnego lub nie.Niektórzy potomkowie wysiedlonych mają jednak żal.A co do braci kozaków masz chyba rację że Rzeczpospolita nigdy nie ingerowała w ich samostijnost,prócz powstania Chmielnickiego,które było zagrożeniem dla całego kraju.
Bączek
Zwykły forumowicz
Motocykl: WSK, Simson shwalbe

Post autor: Bączek »

Dzięki wysiedleniom mamy okazje chodzić po lasach i szukać skarbów po wytartych wioskach. Wokół mnie zostały tylko nazwy tych wsi(chyba trzy Sołokija, Netreba i Piatnoczki) ale na tej trzeciej są jeszcze trzy domy.
Śladem po wioskach zostaje tylko ślad po fundamentach domu albo dzika jabłoń, gruszka czy jakaśśliwka stara która świadczy że coś tam kiedyś było.
Bąk i jego Bączywóz
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

No i S.Bandera został jednak przez prezydenta Juszczenkę podniesiony do godności bohatera Ukrainy :!: .
Ten "bohater" szczególnym szacunkiem cieszy się w zachodniej, graniczącej z Polska i najbardziej nacjonalistycznej części Ukrainy. Na wschodzie kraju uważany jest za zdrajcę i kolaboranta.
I tu paradoks:
- pretendent Janukowycz cieszy się poparciem właśnie wschodniej, prorosyjskiej części Ukrainy i najpradopodobniej będzie prezydentam;
- nasze władze, elity polityczne i intelektualne popierały i popierają nadal obóz "pomarańczowych" czyli ekipę Juszczenki i Tymoszenko,
Co jest dla nas lepsze?
a) dobre stosunki z Rosją trzymająca w ryzach Ukrainę,
b) Ukraina niestabilna, źle nastawiona i "podgrzewana" w antypolskości przez ukochanych polskich elit "pomarańczowych".
I dlaczego nasze "elyty" działają na szkodę Polski?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzieje się!”