Czy czytacie wszystkie posty na forum?

Działanie forum, jego struktura, problemy, pomysły :) etc.
Marek

Czy czytacie wszystkie posty na forum?

Post autor: Marek »

Pytanie jest zupełnie na serio.

W podtekście jest obawa, że utworzenie działów "cross", "weteran" i podobnych spowoduje, że będą tam zaglądać tylko ich posiadacze. A przecież pojawiają się i tam ciekawe tematy. W tym sensie forum "Motocykle" dubluje się z każdym innym "rodzajowym" forum.

Jeszcze nie wiem jak to rozwiązać, ale być może fora "weteran", "cross", "skutery" powinny być tylko filtrem dla forum "Motocykle", tzn. wiadomości pisane w tych kategoriach powinny pojawiać się w forum "Motocykle", a ci, którzy nie są zainteresowani postami z "nie swoich" kategorii powinni mieć możliwość kliknięcia w nazwę tej, którą są zainteresowani - wtedy skrypt wybierze posty tworzone w "ich" kategorii np. "Skutery".

Podobnie jest chyba na "pewnym" forum ogólnopolskim. :)

Poza tym, rozdzielenie braci motocyklowej do osobnych for, gdy liczba użytkowników tych for jest mała, jest jednak trochę hm... antyintegracyjne.

No więc, czytacie wszystko, czy jedziecie wybiórczo?
Zgrywus
Zwykły forumowicz
Motocykl: GL 1200, M-72 ruska rzeźba w niemieckim betonie

:)

Post autor: Zgrywus »

ja czytam wszystko :)
odnośnie podziałów na poszczeg kategorie, wzorem innych for jestem za bo sadze ze u nich sie to sprawdza itp. ... za kilka miesiecy bedzie nas znacznie wiecej jako uzytkowników a i liczba postów wzrośnie znacząco uwazam ze taki podzial wprowadza pewien porządek a i łatwiej to moderować pod katem merytorycznym.
Kto zechce czytać wiekszość postów poprostu z ciekawosci bedzie to robić w dalszym ciągu ;)
Marek

Ja też nie jestem przeciwko kategoryzacji, tylko sugeruję, żeby wszystkie posty z kategorii gdzieś się spotykały, w jakimś ogólnym forum np. "Motocykle" (ta hierarchia mogłaby być też oddana wizualnie).
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

To faky jest sporo tematów do przeglądania na forum i sam sporadycznie zaglądam w te działy "weteran" czy "cross"...
wally

Post autor: wally »

ostatnio zainteresowal mnie za podpucha zgrywusa temat zabytkow i tam czesto zagladam. Nie kreci mnie temat cross i ten dzial omijam bokiem. W dziale " na luzie" ciezko jest juz szybko znalezc cos czego sie szuka a to dopiero 3 miesiace dzialalnosci forum.
Marek

W takim razie sugeruję coś takiego:

http://www.freedomlist.com/forum/

Na przykład forum "$10 & Under Cheap ISP's" ma swoje podforum "Dialup/Web Accelerators". U nas byłoby to forum "Motocykle" a podfora "Enduro i cross", "Skutery", "Zabytkowe" lub "Weteran" i inne.

Można też pomyśleć o podforach dla innych for, pamiętając wszakże, że struktura KFM nie powinna rosnąć szybciej niż jego zawartość. :)

Efekt byłby taki, że "Motocykle" wciąż byłyby najważniejszym forum dla piszących nt. swoich maszyn, a podfora dla postów poruszjąych tematy specyficzne dla kategorii cross, weteran itd. Zresztą to już życie pokaże.
wally

Post autor: wally »

szczerze mowiac to sie lekko pogubilem w tamtym forum, moze troche i moj inglisz niebardzo. Spotkalem sie tez z kilkoma opiniami na temat strony KBM, ludzie gubia sie w strukturze drzewka.
Marek

Specjalnie dla Ciebie, Wally, podfora w innych językach: :)

http://www.phoenixrpg.com/
http://www.forumauberge.com/index.php

Ja się zgubiłem tutaj:

http://hockeyfighters.com/Forum/phpBB2/index.php

Ale przyzwyczaiłem się już do tego drzewka:

http://www.intruderalert.com/cafe/index.cfm

Jeżeli dla was umieszczenie na tym samym poziomie for "Motocykle" i (moim zdaniem logicznie zwierającego się w nim) "Enduro i cross" jest ok, to nie ma tematu.

Inna opcja, to likwidacja forum "Motocykle" i rozdzielenie postów do for "Cross i enduro", "Weteran", "Chopper i Cruiser", "Sport i naked", "Skutery". Wtedy możnaby utworzyć oddzielny dział forum, taki jak "Motocykle, Motocykliści i Motocyklizm" - specjalnie dla tych rodzajowych for. Tylko że tracimy wtedy ważne forum integrujące posiadaczy motocykli róznych rodzajów.

A ja ciagle szukam odpowiedniej forumuły dla naszych motocyklowych for.

Wolałbym jednak nie wrzucać kategorii motocyklowych jako podfor forum "motocykle", bo to pewnie zepchnęłoby je na margines. A przecież weterany to więcej, niż tylko rodzaj motocykla, to pewna autonomiczna idea. Podobnie z off-roadem. Podpowiadam też takie zimiany w opisach for (forów) by wykraczały poza zwykły podział motocykli na kategorie. Tu chodzi o znacznie więcej, o: pasję, styl życia, temperament. Natomiast dział "motocykle" może byc po prostu o ...motocyklach (wszystkich).

Będę jeszcze się zastanawiał, wsłuchując się w wasze sugestie, oczywiście [tu dziękuję za wszystkie cenne uwagi].
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum techniczne”