Nasze Pasje

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

Post autor: Piter »

Wiesz Ksenon ja kiedyś chciałem zrobić samolot sterowany radiem a wyszedł mi można powiedzieć kamień ale zawsze mówię że to miał być samolot :P

Z drugiej strony pewnie masz rację
Awatar użytkownika
Ernestt
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XVS 1300 A

Post autor: Ernestt »

Piter pisze:Wiesz Ksenon ja kiedyś chciałem zrobić samolot sterowany radiem a wyszedł mi można powiedzieć kamień ale zawsze mówię że to miał być samolot :P
W kwestii modelarstwa lotniczego mogę pomóc :]
LIVE TO RIDE .....RIDE TO LIVE
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

A co Ernest latasz trochę?

Ja aktualnie zmajstrowałem szybowiec na radio póki co to tylko 2 kanały (wysokość i kierunek) wprawdzie aparaturkę mam na 4 kanały i jak dobrze pójdzie to planuję rozbudowę o lotki a może nawet silnik.

Póki co latam na zboczu (jak warunki pozwalają) ale musze powiedzieć że każdy lot dodaje mi nieco doświadczenia 8)
Awatar użytkownika
Ernestt
Zwykły forumowicz

w modelarstwo bawię się od juz ładnych paru lat ... a narazie mam Rwd zrobionego z depronu (120 cm) z silnikiem trójfazowym idzie jak zło .... ale muszę mu zrobić " operacje " bo przy ostatnich lotach trochę sie połamał :D
Mam jeszcze parę rozpoczętych i niedokończonych projektów ale na wszystko nadejdzie pora :D
dex
Zwykły forumowicz
Motocykl: XTZ 750 ST i Toffik

Post autor: dex »

Widzę że nie tylko mnie RC męczy po nocach :D Ja próbuję odreanimować śmigłaka Bell Twin Jet 212 Graupnera. Właśnie czekam na świecę i paliwo, żeby sprawdzić silnik, czy w ogóle mam po co się za to brać ;) Jeśli zechce chodzić, to będę szukał aparaturki :D Na szczęście głowica i przekładania są całe, wiec moze coś z tego będzie.

Obrazek

Jeśli macie jakąś literaturę odnosnie śmigłowców, to będę wdzieczny za info.
Szczególnie szukam czegoś o silniku HB 61 Stamo.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 marca 2008, 01:16 przez dex, łącznie zmieniany 2 razy.
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Ernestt a jakiego używasz regulatora do tego? Bo ja miałem niecne plany zapakować trójfazówkę do mojego szybowca ale spełzły one na niczym jak sobie policzyłem koszty na allegro.

Poza tym jak będzie parę stopni więcej na dworze a Twoja operacja przebiegnie bez komplikacji to byśmy sie jakoś ustawili na wspólne obloty i wymianę doświadczeń

Apropo mam luźną aparaturkę graupnera tylko 2 kanały niestety
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

No no jednak nie tylko my Piter mam zapedy modelarskie :) Co prawda od młodzieńczych lat to trwało, mówie ze trawało, bo po rozwaleniu modelu, przy ktorym siedziałem 1,5 roku zaprzestalem modelatstwa. Teraz jednak coś mnie ruszyło na RC, no i pop kilku probach musze nowa przekladnie zakupic do silnika ze o nowym lepszym pocowaniu nie wspomne :)
Awatar użytkownika
Ernestt
Zwykły forumowicz

Piter pisze:Ernestt a jakiego używasz regulatora do tego?
Używam regulatora "tower" działa zaskakująco dobrze jak na chińszczyznę ,z pakietem Li-pol (11.1V)
to masz parę linków na allegro :
http://allegro.pl/item308767087__regula ... el_pl.html

http://allegro.pl/item320118732__regula ... el_pl.html

http://allegro.pl/item321292261_silnik_ ... el_pl.html
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Dziś widziałem zestaw za 120 zł na allegro w skład którego wchodzi silnik 3F 15A regulator 18A i 2 śmigła według mnie trochę drogo ale sprzedający napisał że można to wsadzić do modelu o wadze nawet 1,2kg według mnie to by nie dało rady takiego pociągnąć w miarę rozsądnie ale kto wie.

Ja z przyczyn finansowych pozostanę na razie przy lotach na zboczu szybowcem, poza tym czuję niepohamowany pociąg do takich lotów gdzie można wykorzystać naturalne ukształtowanie terenu. Moje umiejętności jeszcze nie są wystarczająco duże w tej dziedzinie więc mam jeszcze nad czym pracować:)
ZEN

Post autor: ZEN »

Robić w życiu to co się lubi to wielki fart, Ja chciał bym robić przy czymś co daje efekt mojej pracy. Może spełnią się moje marzenia.
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Jeżeli chodzi o lotnictwo to pewnie mógłbym co nieco pomóc. Kłopot w tym, że z racji wykształcenia i 12 lat wykonywania zawodu, znam się tylko na tych wojskowych i to tylko w skali 1:1 :lol:
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

To nie dobrze Wielki bo jeśli chodzi o skalę 1:1 to znam się tylko na sprzęcie bez silnika :wink: Aeroklub Ziemi Zamojskiej nie jest mi obcy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”