Pierwsze kilometry na nowej YAMAHA TDM zrobione

Nasze maszyny. Tyle z nich radości i tyle problemów...
Piter
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDM 850
Kontakt:

Pierwsze kilometry na nowej YAMAHA TDM zrobione

Post autor: Piter »

A dokładniej 290km nawinięte na koła:) czyli dziś sprowadziłem moto do domu oczywiście komisja nadzoru nadzwyczajnego w składzie prezesa i członka sprzęt oceniła jako rewelacyjny
a oto kilka fotek:

1 zadowolony nowy właściciel:

Obrazek
Obrazek

2 groźne spojrzenie

Obrazek

3 w całej okazałości

Obrazek

4 i zadowolona komisja z aprobatą ładuje się na moto

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Stirlitz
Zwykły forumowicz

Post autor: Stirlitz »

fajny nr rejestracji :D

pasuje Ci, fajnego masz "judasza" w owiewce :P
to może napisz jak minęło te 300 km do domu, jak moto się prowadzi, czy odpowiada Ci po Kawie...

i jeszcze raz gratulacje :!:
[img]http://img264.imageshack.us/img264/3462/ptaki9wudw3tb4.gif[/img]
Motocyklem jeździć nie umiem, ale lubię.
Jaro
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA FAZER
Kontakt:

Post autor: Jaro »

Motorek wydaje się zadbany i w dobrym stanie wiem że od dawna ci się ten model podobał tak jak pisał Stirlitz napisz coś więcej jak się prowadzi i jak się czujesz po przesiadce z Kawy.
Jeśli mężczyzna robi coś bardzo głupiego, to zawsze z motywów najszlachetniejszych.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

Tak właśnie myślałem - patrze na górze w Krynicach jedzie coś żółtego obejrzałem sie patrze i se pomyślałem to pewno Piter nowy nabytek prowadzi . Ale cos ci powiem jak przejeżdżałeś koło mnie w tych krynicach to silnika nie było słychać ino jedno wielkie zgrzytanie i skrzypienie. Hm coś w tym moto jest nie tak.

Ps. ale motorek do małych nie należy - myślałem na początku że to ktoś na całkiem sporym endurasie jedzie.
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Krótko o podróży, czyli przebieg, doznania, wnioski i ocena:

motorek pomimo dość sporego wyglądu i 230kg prowadzi się bardzo łatwo w zakręty wkłada się intuicyjnie wręcz można zapomnieć o tym że się go prowadzi.

Pierwsze tankowanie to 81,50zł i blisko 19 litrów do zbiornika w Siemiatyczach, jeszcze tylko kawa na odchodne dopięcie wszelkich zamków przez które wiatr mógłby się zakraść pod pazuchę i w drogę. Podróż ze względu na dość silne podmuchy bocznego wiatru zapowiadała się ciężko. Jak się miało okazać później wcale tak nie było.

Pierwszy postój po 30km - pęcherz nie wytrzymał

Drugi postój już za Lublinem na jakieś żarcie i rozgrzanie się czymś ciepłym.

Cała podróż łącznie z obiadem po drodze i przystankami zajęła nieco ponad 4 godziny, prędkość przelotowa to tak 100- 120km/h w porywach 150.

Teraz coś bliżej o motorku:
Pomimo niemal nieskazitelnej nawierzchni krajowej 19 i 17 udało mi się znaleźć kilka nierówności poprzecznych (czyt. dołów, kolein itp.) o przejazdach kolejowych nie wspominając. Ku mojemu zdziwieniu mocniej ich nie odczułem i tylko jako płynne bujanie jak w niemowlęcej kołysce. Wniosek - zawieszenie wręcz idealnie dostrojone do polskich dróg.

Moto jak na niskoobrotowy silnik i dwucylindrowy układ rzędowy o pięciu zaworach na każdy przyspiesza gładko i zdecydowanie już od 2.500 obr/min chociaż wg katalogu maksymalny moment występuje przy 6000.
Jeśli chodzi o przyspieszenie w porównaniu do kawasaki wyraźnie czuć przyspieszenie od niskich obrotów natomiast kawa ciągnęła dopiero od 6000 w górę.

Pomimo silnego wiatru bocznego nie trzeba brać dużej poprawki na wiatr a w silniejszych podmuchach bardzo łatwo i szybko można zmienić pochylenie moto w stosunku do wiatru. Osłona od wiatru jest skuteczna i zadowalająca, jednak turystyczna szyba wprowadza turbulencje co na kasku objawia się zdrowym tłuczeniem. Można się tego łatwo pozbyć nieco się pochylając, wtedy strugi powietrza przechodzą nad głową. Ciekawych efektem z taką szybą są krople deszczu które spływają pionowo w dół a nie na boki jak by się mogło wydawać.

W każdym bądź razie po przejechaniu 300km nie bolą mnie ani nadgarstki ani plecy ani najlepsza część ciała. Nawet kolana się nie zapiekają bo nogi nie są mocno podkurczone, jedynie co mogę powiedzieć to na stopkach pojawia się niewielki rezonans przy niskich obrotach (ale nie przeszkadza on zbytnio) podejrzewam że może to być spowodowane sportowymi wydechami.

Ogólnie jestem pod wielkim wrażeniem tego moto, i muszę powiedzieć że faktycznie jest dedykowany "motocyklowym podróżnikom" Można bez problemu siąść i zsiąść dopiero po 1000km no chyba że wcześniej trzeba dolać czegoś do zbiornika.

Nie miałem jeszcze okazji ocenić spalania więc o tym napiszę jak będę miał jakiekolwiek dane.

Tak czy siak na razie jestem bardzo zadowolony.
DOK
Zwykły forumowicz
Motocykl: Suzuki Intruder VS 700

Post autor: DOK »

Piter jaka on ma wysokość od siodełka do ziemi bo widzę że na zdjęciach zgrywus na pół stopy stoi.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Piter Gratulacyje :) ale kolege po drodze mogles odwiedzic w Lublinie tez cieplej kawy nie braknie. a sprzecik fajnie sie prezentuje...
Piter
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Jeśli chodzi o wysokość siodła to nie mam pewności ale coś około 80cm tak mi się wydaje w każdym bądź razie jest niższy niż TENERE'a
PAWELOO

Post autor: PAWELOO »

Świetny bajk. Podoba mi się. Gratulacje.
Agusia
Zwykły forumowicz
Motocykl: HONDA MAGNA VF750C
Kontakt:

Post autor: Agusia »

No no, Piter składam wielkie gratulacje, świetna maszyna, :!: :!: :!: :!: :!:
www.magna-tapicerstwo.prv.pl
Awatar użytkownika
KAMILOO
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha TDR 125, Romet 777, CZ 175/477
Kontakt:

Post autor: KAMILOO »

Pogratulować, świetnasty sprzęt :salut:
[img]http://img123.imageshack.us/img123/8579/11222ss8.gif[/img]
[url=http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TDR_125/72844][img]http://img132.imageshack.us/img132/4029/dra.png[/img][/url]

Ujeżdżanie nowego rumaka ;)
wojtek
Zwykły forumowicz

Post autor: wojtek »

Piter super sprzęt GRATULACJE!!!
Awatar użytkownika
Fido
Zwykły forumowicz
Motocykl: Ten ze zdjęcia
Kontakt:

Post autor: Fido »

Gratuluje.