Czesław Miłosz jest wielki

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...

Czy Czesiek Miłosz wg. Ciebie jest:

wielkim polakiem
2
67%
zdrajcą!!!
0
Brak głosów
Miłosz to imie czy nazwisko?
1
33%

Liczba głosów: 3

Fausto

Post autor: Fausto »

wally pisze:Napisalem nawet przydlugiego posta na temat osądzania ludzi w spokojnych czasach z wygodnego fotela, anonimowo, przez internet, ale skasowalem bo niechce wywolywac kolejnej ostrej polemiki z powolywaniem sie na to kto jest starszy i madrzejszy.
Pilsudski to faszysta, JPII to konserwatywny beton, Wajda jest choragiewka, Kuklinski lepiej nie mowic... Co nam zostaje ? Taras Szewczenko! i zrobmy rajd rowerowy sladami Jaremy Wisniowieckiego, w poszukiwaniu autorytetow :? A jakie autorytety zostawi nasz pokolenie ?
Ludzie dobrze wychowani zapewne w odpowiedzi na Twojego posta napisaliby kilka ładnych, gładkich zdań żeby wilk był syty i owca cała. Ale jako, że ja nie jestem dobrze wychowany to napiszę tak jak jest a nie to co wypada.
Piłsudski nie był faszystą tylko bolszewikiem i skrtybójcą. Z jego polecenia zmordowano czterech generałów, jego najbliższych współpracowników bez, których on sam nic by nie znaczył. Zamordowano by sześciu, na szczęście dwóm udało się uciec zagranicę i dzięki nim wiemy o Piłsudskim więcej niż by sobie życzył.
JPII to nie konserwatywny beton. Przeciwnie to papież liberalny do granic zrozumienia. To za jego pontyfikatu doszło do eskalacji ekumenizmu do granic obłędu i paranoi (np. kongres ekumeniczny w Avinion to był dla mnie jako dla katolika kompletny szok) O publicznym całowaniu przez niego koranu nawet nie chce mi się pisać bo dla mnie jako katolika było to po prostu upokorzenie. Za posiadanie krzyżyka na szyi albo Biblii w bagażu w krajach arabskich można dostać karę śmierci a papież mojej religii całuje publicznie koran..
Wajda..jak sobie przypomnę "Katyń" w jego wydaniu to zbiera mi się na hafta, zwłaszcza w scenie kiedy sowiecki oficer próbuje przez propozycję małżeństwa "ratować" żonę polskiego oficera, którego zamordowali w Katyniu jego towarzysze i wyzwoliciele Polski z rąk panów. W wykonaniu Wajdy to miało oznaczać, że nie cały naród radziecki jest taki zły jak ci z Katynia. Tam są też dobrzy ludzie..Tfu..Całe szczęście, że nie chcieli mu tego filmu zagranicą pokazywać, będzie mniej wstydu..
Kukliński..do jego oceny jest jeszcze za mało danych. Cała ta jego historia nasuwa sporo wątpliwości a Amerykanie nie prędko ujawnią wszystkie dane, które pozwoliłby wyrobić sobie na jego temat obiektywne zdanie. Jego rola w zapobieżeniu wkroczenia wojsk sowieckich do Polski, zwłaszcza w świetle korespondencji Jaruzelski-Breżniew wydaje się być mocno przekoloryzowana. Ale jak już napisałem, w tym przypadku jeszcze za wcześnie na oceny. Pożyjemy, zobaczymy..
Kto nam zostaje? Dobre pytanie..Dla mnie z całą pewnością zostanie ks. Jerzy Popiełuszko. To wzór kapłana, który zginął męczeńską śmiercią za wiarę i za ojczyznę. A w dodatku jego rodak i jego papież JPII nie doprowadził do jego beatyfikacji. I to w okresie swojego pontyfikatu, który był absolutnie rekordowym pontyfikatem pod względem ilości beatyfikacji, wyniesień na ołtarze i podobnych procedur w historii kościoła. Nie wiecie dlaczego tak się stało? Wiecie, tylko chcecie być poprawni i dlatego o tym nie napiszecie..
wally, tu nie chodzi o to , kto jest starszy i kto mądrzejszy tylko kto wie a kto nie wie.
Polscy bohaterowie narodowi..dobry temat. Ze świecą ich szukać ale kilku prawdziwych a nie wykreowanych by znalazł i to wcale nie tych, których nam każą uznawać za bohaterów.
wally

Post autor: wally »

Nasze czasy podaja nam na tacy komiksowych, dobrych i bezblednych do szpiku kosci bohaterow, a my te definicje bezkrytycznie kupujemy. Nie podejme dyskusji na temat Pilsudskiego bo taka juz przeprowadzilismy i niezbyt podobalo mi sie tam kilka uwag. Podobnie bedzie z Wajda czy Miloszem bo to zwykli ludzie, maja prawo sie mylic, zalezy im na zyciu, najblizszych, pracy itp, i na ile mogli sobie pozwolic na tyle probowali w swoich czasach cos waznego nam przekazac. Ani ja ani Ty nie wiemy jak zachowalibysmy sie po 20 minutach tortur w podziemiach Łubiaki a łatwo dzis pojechac sobie po Andersie ktory wytrzymal wiele tygodni.
Ale wyobraz sobie ze takze ksiedza Popieluszke propaganda jest w stanie opluc i zrobic z niego agenta KGB, prowokatora i ktos te bzdury za kilka lat powtorzy.
Przypomnij sobie masakre Polakow w Jeziorku (kolo Jedwabnego) propaganda AK podrzucala niemieckim osadnikowm broszurki min. o tym jak ssmani tanczyli na grobach polskich dzieci, a 20 lat pozniej ten tekst wykozystany zostal w powaznych publikacjach naukowych...
W tak waznych sprawach jak osad takich ludzi potrzeba duzo dystansu, i wiele workow - jeden nie wystarczy, ja w kazdym razie daleki jestem od tego zeby "pierwszy rzucic kamieniem".
Bondi

Post autor: Bondi »

No i co cholera, a nie pisalem wczesniej ze i Papierza sie wkrótce tacy jak on czepią?? Weź ty Fausto gościu idź sobie biblie lepiej poczytaj, bo nie rozumiesz sensu naszej wiary, w której nie jesteś wielki bo komuś dokopiesz,a właśnie wtedy gdy kogoś miłujesz, ty nic nie rozumiesz, a ja tego nie pisze bo mam nie wiadomo jaka wiare bo wiem jaka u mnie jest i ile chorob jej dolega, ale żebyś przystopowal i sie zastanowił nad sobą, bo będzie czas że na tobie nikt suchej nitki nie zostawi bez miłosierdzia...
Fausto

Bondi pisze:No i co cholera, a nie pisalem wczesniej ze i Papierza sie wkrótce tacy jak on czepią?? Weź ty Fausto gościu idź sobie biblie lepiej poczytaj, bo nie rozumiesz sensu naszej wiary, w której nie jesteś wielki bo komuś dokopiesz,a właśnie wtedy gdy kogoś miłujesz, ty nic nie rozumiesz, a ja tego nie pisze bo mam nie wiadomo jaka wiare bo wiem jaka u mnie jest i ile chorob jej dolega, ale żebyś przystopowal i sie zastanowił nad sobą, bo będzie czas że na tobie nikt suchej nitki nie zostawi bez miłosierdzia...
Ty za to gościu rozumiesz wszystko to zapewne mi wytłumaczysz dlaczego obecny papież (synu, słowo papież pisze się, przez "ż") jest tak opluwany przez media (w znacznej części niemieckie), dlaczego praktycznie przestał pielgrzymować i dlaczego ma tylu wrogów w samej hierarchii Watykanu?
Nie sądzę żebyś mi to wytłumaczył bo jesteś tępy jak bucior zomowca i jedyne co potrafisz to łykać to co ci podaje telewizja.
gumiś
Zwykły forumowicz

Post autor: gumiś »

Bondi linka o Piłsudskim znalazłem na tej stronie -wygląda na bardzo patriotyczną - napisz im emaila że są pajacami i Ty wiesz lepiej
gumiś
Zwykły forumowicz

wally

swietna strona, gen. Franco, Pinochet, Aska Darc oraz mr Moskal, x Jankowski i na deser prof (?) Nowak jako autorytety, a my sie tu o Czeska Milosza szczypiemy :lol:
Fausto

Świetna strona, nie wiedziałem o jej istnieniu. Będę miał teraz lekturę na długie zimowe wieczory.Dzięki Gumisiu..
Panie i Panowie, a może byśmy teraz dla rozrywki o motocyklach porozmawiali? Zdaje się, że chyba nawet są jakieś stosowne działy na forum.. :D
gumiś
Zwykły forumowicz

wally a co masz na Nowaka bo gościa nie znam -zaraz go obsmarujemy :lol:
wally

Gumiś, "bratok", ja tez go nie znam ale gdzies slyszalem ze..... :lol:
a tak powaznie widzialem kiedys jego wyklady krecone z ukrytej kamery, chyba nawet fragmenty byly w tvnie

* Fausto, a za Pilsudskiego to byly dopiero motocykle .... :lol:
gumiś
Zwykły forumowicz

wally

taaa, jeden warty drugiego, chociaz Nowak slownictwo i poziom o lata swietlne wyzej
Fausto

gumiś, ten Nowak o ile wiem jeździ z wykładami po Polsce (zdaje się, że mój ojciec był na jego wykładzie, muszę go wypytać jak namierzyć wykłady Nowaka), można by się wybrać. Może zebrałoby się grupę na motocyklach. Myślę, że na tym forum byłoby więcej chętnych, którzy chcieliby wiedzieć więcej niż wiedzą. Teraz na moto jechać trudno ale na wiosnę, w lecie..i przejażdżka byłaby super i wiedzy więcej. A może udałoby się zaprosić gdzieś Nowaka żeby przyjechał specjalnie dla nas z wykładem. Są jeszcze inne fora motocyklowe. Trzeba by się zorientować ilu byłoby chętnych żeby dowiedzieć się więcej o historii (tej gorszej bo oczywiście o lepszej dowiadujemy się z "Wyborczej")
gumiś
Zwykły forumowicz

Fausto spoko-możemy gościa zaprosić tylko żeby Bondi nam go motórem nie przejechał :lol:
Fausto

To Bondiemu zafundujemy w tym czasie bilet do kina (towarzyszkę seansu musi sobie znaleźć sam). Może da się uprosić i przyjmie bilecik a profesor będzie mógł spokojnie powiedzieć co ma do powiedzenia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”