Prawo jazdy na motocykl

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
Awatar użytkownika
Mateusz
Zwykły forumowicz
Motocykl: Simson S51/ Kawasaki GPZ500

Re: Prawo jazdy na motocykl

Post autor: Mateusz »

Nie wiecie czy testy w WORD'zie w Zamościu będą odbywały się na nowych zasadach ?
Na necie czytałem, że nowe testy mogą nie wejść w życie 19 stycznia w zależności od programu, czy tam czegoś innego co nie jest dostatecznie przystosowane do przechowywania danych..
Orientuje się ktoś w temacie ? :)
Awatar użytkownika
hans
Zwykły forumowicz
Motocykl: xj600

Post autor: hans »

Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej postanowiło odnieść się oficjalnie do zmian w kategoriach praw jazdy i zmian w sposobie jego pozyskiwania.
Szczegóły pod linkiem http://www.scigacz.pl/Ministerstwo,Tran ... 19957.html
Podam najbardziej interesujące szczegóły.

Od 19 stycznia 2013 r. kandydaci na kierowców będą przystępować do egzaminu na prawo jazdy wyłącznie na nowych zasadach.

Pierwsze dokumenty nowego typu będą wydawane od 19 stycznia 2013 r. Będzie obowiązywała generalna zasada, że dokument prawa jazdy będzie ważny przez 15 lat.
Po upływie okresu, na jaki dokument został wydany, konieczna będzie jego wymiana (uprawnienia do kierowania pojazdami nie wygasają). Przy wymianie nie będzie trzeba ponownie zdawać egzaminu ani przechodzić dodatkowych badań lekarskich, chyba że prawo jazdy zostało wydane na czas określony ze względu na ograniczenia zdrowotne.
Prawa jazdy wydane przed 19 stycznia 2013 r. będą wymieniane sukcesywnie na nowe dopiero w latach 2028-2033.

Karta motorowerowa wydana przed 19 stycznia 2013 r. zachowuje ważność do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia. Kartę można wymienić, na własny koszt, na prawo jazdy kategorii AM, po ukończeniu 14 lat. Każdy, kto ukończy 18 lat przed 19 stycznia 2013 r. zachowa uprawnienia do kierowania motorowerami, nie będzie wymagane posiadanie dokumentu potwierdzającego uprawnienia.

Dodatkowe szkolenia dla kierowców kilka miesięcy po uzyskaniu prawka, zielone listki, ograniczenia prędkości do 80km/h w trasie dla młodych kierowców nie weszły w życie.
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
BIKER
Zwykły forumowicz
Motocykl: wsk125 ZZR600E

Post autor: BIKER »

Hans ...............
az chce sie czytac krotko zwiezile i na temat .
Awatar użytkownika
hans
Zwykły forumowicz
Motocykl: xj600

Post autor: hans »

Nie wiem czy to dobry dział bo i do humoru można to wrzucić, ale dam tu http://www.scigacz.pl/Yamaha,FZ1,jako,p ... 20720.html Nie wiem jak inni ale ja bym miał obawy do jazdy 150 konnym ścigiem a co dopiero kursant po 20 godzinach kręcenia ósemek na placu.
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
Mateusz
Zwykły forumowicz
Motocykl: Simson S51/ Kawasaki GPZ500

Post autor: Mateusz »

We wtorek w Zamościu odbyły się pierwsze egzaminy, chyba kategoria a1, a2 oraz a. Na zdających 6 osób nikt nie opuścił nawet placu, większość poległa na pierwszym zadaniu czyli przeprowadzenia motocykla na trzy razy. nie wiem czy trafił się też taki egzaminator, ale jednego chłopaka oblał za zrobienie o jednej za dużo ósemki :crazy:
tons
Zwykły forumowicz
Motocykl: YAMAHA MT-03

Post autor: tons »

nie ma problemu bedziemy jeździć bez prawka.... :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”