Prawo jazdy na motocykl
-
bogusia
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Suzuki VS 700 Intruder
Re: Prawo jazdy na motocykl
Wszyscy, którzy planowali w przyszłym roku zrobienie prawa jazdy na motocykl , zdaje się będą musieli z tym poczekać...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... uka_w.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... uka_w.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Tomasz
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Kawasaki KLE 500 1991
Według mnie do tego czasu czyli na okres tej luki będzie po staremu. Tak to rozdmuchały media ,że nie wyobrażam sobie żeby nie dopilnowano tej luki czy zwykłego niedopatrzenia. Z drugiej strony gdyby dajmy na to zwiększono wiek, a prawa jazdy były by wydawane przez rok po staremu, to co wtedy? co robić z tymi którzy zdali a w sumie się okazuje, że już nie mogli. Mnie jak i większości to pewnie wsio ryba ale gdybym akurat chciał zdawać w następnym sezonie zaraz na początku i myśleć o jednośladzie na wakacje to bym się nieźle wnerwił z takiego obrotu sprawy.
- Mateusz
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Simson S51/ Kawasaki GPZ500
Odświeżam.
Czy można równocześnie chodzić na kursy i zdawać egzamin na kategorie A i B
Czy można równocześnie chodzić na kursy i zdawać egzamin na kategorie A i B
-
Szymon
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: HONDA Deauville
Nie ma żandych przeciwwskazań
nie jest to straszny wysiłek, tym bardziej że stykasz się z tym co lubisz (raczej) a kurs/wykład z teorii będziesz miał raczej tylko jeden (odnośnie motocykla jest kilkanaście pytań typowo motocyklowych) a przepisy "ogólne" są takie same... (kwestia przerobienia sporej ilości testów, najwygodniej interaktywnych, polecam stronę e-kierowca.pl )
694 930 521
- Mateusz
- Zwykły forumowicz
Jaka jest przewidziana kara za jazdę motocyklem, załóżmy o pojemności 600ccm3, z prawem jazdy kat A1 ?
- hans
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: xj600
300zł za brak uprawnień na dany rodzaj pojazdu i chyba nawet można jechać dalej.
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
-
Tomasz
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: Kawasaki KLE 500 1991
Kierowanie pojazdem bez wymaganych uprawnień 500 zł - 0 pkt. i dalej na pewno nie pojedziesz.
Jak masz A1 to możesz jeździć pojazdami do określonej pojemności (mocy), i na nie masz uprawnienia a na inne nie równie dobrze możesz jechać ciężarówką, samochodem, traktorem i powiedzieć ja mam A1 czyli zasady ruchu drogo są mi znane proszę o mandat i heja dalej
. Może troszkę przesadzam ale prawo jest prawem, znajdzie się policjant co przymknie oko ale znajdzie też taki który zrobi to co w sumie powinien (czyt. 1 zdanie Kier...). A i A1 to dwie inne kategorie tak jak B i B1, C i C1 itd. za rok ma już być inaczej (gorzej) zrobią ograniczenie wiekowe do pojemności czy coś takiego. Ale się rozpisałem
Pozdrawiam
Jak masz A1 to możesz jeździć pojazdami do określonej pojemności (mocy), i na nie masz uprawnienia a na inne nie równie dobrze możesz jechać ciężarówką, samochodem, traktorem i powiedzieć ja mam A1 czyli zasady ruchu drogo są mi znane proszę o mandat i heja dalej
Pozdrawiam
- Mateusz
- Zwykły forumowicz
Nie orientujecie się może, czy weszły już nowe kategorie na motocykl ?
I tak od razu się dopytam, od kiedy można zaczynać kurs na motocykle? chodzi mi tutaj o porę roku, od kiedy tak mniej więcej ośrodki rozpoczynają szkolenia
I tak od razu się dopytam, od kiedy można zaczynać kurs na motocykle? chodzi mi tutaj o porę roku, od kiedy tak mniej więcej ośrodki rozpoczynają szkolenia
- hans
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: xj600
Nowe przepisy wchodzą w styczniu, co do zaczyniania kursu to w zależności od szkoły, podobno w niektórych teoria trwa cały rok, a jazdy zaczynają się jak znikanie śnieg.
"Nie walcz z idiotami, mają przewagę liczebną"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Norek
- Moderator K.B.M.
- Motocykl: BMW R1200 GS ADVENTURE 2019
Dzisiaj widziałem przerażonego i skostniałego z zimna kursanta, jadącego na motocyklu,aż mu szczęka z zimna skakała .
Na zewnątrz 6 stopni mżawka, a kursant jedzie bez rękawic i witrówce.Pytam gdzie jest instruktor,który jedzie za nim w ciepłym aucie.
Na zewnątrz 6 stopni mżawka, a kursant jedzie bez rękawic i witrówce.Pytam gdzie jest instruktor,który jedzie za nim w ciepłym aucie.
Nigdy nie jedź szybciej niż Twój anioł stróż może lecieć.
501686006
501686006
- kazek
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: banditen 1200 - już komu innemu służy
prezentacja nowego egzaminu na motocykl http://www.youtube.com/watch?v=pCoj8AxY ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mateusz
- Zwykły forumowicz
Chyba przeczytali w myślach i odpowiedzieli na moje pytanie
http://www.scigacz.pl/Nowe,prawo,jazdy, ... 19340.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.scigacz.pl/Nowe,prawo,jazdy, ... 19340.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- BIKER
- Zwykły forumowicz
- Motocykl: wsk125 ZZR600E
No to po nowym roku bez problemowo sprzedam swe GPZ500 w dowodzie mam wbite 25kw i 0.1276 KM/kg
wersja zdlawiona a tak naprawde jest 44kw*60KM* i 0.3352 KM/kg
chyba ze sie rozmysle
kategoria A2:
- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,
wersja zdlawiona a tak naprawde jest 44kw*60KM* i 0.3352 KM/kg
chyba ze sie rozmysle
kategoria A2:
- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,
-
Andy1979
- Zwykły forumowicz
może trochę fermentu zasieję ale czy nie można by prościej stworzyc przepisów - jak to w polsce musi byc tak posr.ne jak trzeba, nie można prościej - młokos lata 2oo do pewnej pojemności i lux - ale nie dławiki itd, stosunki
widac prawodawca już od czasów samoobrony zamiast myśle o prawie o .... myślał.
Zamojski Grubas