Grzebanie w BIOSie

Pogadajmy jak motocyklista z motocyklistą...
zeniop
Zwykły forumowicz
Motocykl: Yamaha XVS 650 A

Grzebanie w BIOSie

Post autor: zeniop »

Jako że kilku obeznanych w materii kolegów mamy na forum to może mi ktoś pomoże grzebałem po różnych forach ale jakoś nie moge znaleźć odpowiedzi :

zaposiadłem zewnętrzny kontroler SATA na PCI z własnym biosem. Winda poznaje go bez problemu ale żeby dysk podpięty pod ten kontroler był botowalny muszę dopiąć kod biosu kontrolera do biosu płyty głównej.
Problem polega na tym, że w biosie płyty głównej nie ma już na tyle miejsca. Żeby je wygospodarować usunąłem logo i musiałbym usunąć jeszcze jakiś jeden moduł. Jest coś o nazwie bios.bin w moim biosie co w edytorze szesnastkowym wygląda jak moduł odzyskiwania biosu (recovery bios), jest ostatnim blokiem biosu. I tu mam zagwozdke - teoretycznie bios zaczytywany jest po kolei więc usunięcie ostatniego modułu nie będącego sterownikiem nie powinno uniemożliwić rozruchu płyty - w najgorszym przypadku po post powinno dać się przeflashować bios z dyskietki ?? Dobrze myśle ?

Kość biosu mam wlutowaną więc nie widzi mi się operacja odzyskiwania :)
...
wally

Post autor: wally »

kosc mozna wylutowac i zastapic ja fleszem o wiekszej pojemnosci (przedtem sprawdzic jakie sa obslugiwane)
jesli chodzi natomiast o botowanie z karty add inn wiekszosc biosow ta funkcje posiada, choc np w gigabajtach zeby wejsc w tryb serwisu trzeba uzyc kombinacji alt + f1 w menu glownym. W niektorych biosach wystarczy zmienic kolejnosc wyszukiwania z ide add inn na odwrotna. Mozna pisac i pisac a najlepiej zobaczyc :)
Awatar użytkownika
cykuś
Zwykły forumowicz
Motocykl: V MAX EGLI

Post autor: cykuś »

Wally dobrze gada , choć nie mam bladego pojęcia o czym :D
Wielki Brat
Zwykły forumowicz
Motocykl: FJR 1300

Post autor: Wielki Brat »

Za Lemem: "dobrze wypyszcza neurobiałek młodowaty".
Ale ja to bym użył sztamajzy z podwójnym śrubunkiem i wesarwagi z cyferblatem :D
zeniop
Zwykły forumowicz

wally pisze:Mozna pisac i pisac a najlepiej zobaczyc :)
No faktycznie żeś się rozpisał ;)
Wlutowanie nowego flesza pewnie potroiło by wartość płyty więc odpada :) nie mam funkcji botowania z kart w biosie a jest to najnowszy bios do mojej mb (MSI K7T Turbo 2). Przegrzebałem naprawde dużo wyników z googla przed wysmarowaniem posta :) Jak znowu znajde chwile to zajrze do Ciebie ale rzęcha nosić mi sie nie chce dlatego szukam diagnozy on line :)

Wielki waserwage z cyferblatem to widziałem ale co to jest sztamajza ? :shock:
...
wally

niestety Twoj bios nie posiada botowania z kart add inn nawet w najnowszych wersjach, podobno moze pojawic sie taka opcja przy kompatybilym kontrolerze ale to raczej "urban legend"

sprawdz czy sam bios kontrolera pokazuje firmware dysku twardego,
jesli nie ustaw zworke na dysku w tryb kompatybilnosci z sata1
wylacz w sekwencji botowania wszystko i ustwa opcje " boot from other device" na enaled - i tak g.... to pomorze ale tak ladnie brzmi :P
gdyby jednak jakims cudem sie udalo uzyj klawisza f6 przy instalacji xp i wygenerowanej dyskietki do kontrolera sata

ps

jakbys napisal tego posta godzine wczesniej podmienilbym Ci ta plyte na asrocka z kontrolerem sata i obsluga wiekszych prockow i ddrow1 :p
ale jeszcze sie takie cos napewno trafi

a tak wogole to wez sie za wynalezienie lakarstwa na ludzka glupote a komputery zostaw nam, tez chcemy z czegos zyc :/
Soft
Zwykły forumowicz

Post autor: Soft »

Dołącze się ..... co się dzieje z kondensatorami w Asrockach.

W 2005 roku sprzedałem serię komputerów (może 12 czy 15 sztuk) z płytami asrocka, w 2008 we wszystkich ze sprzedanych płyt walnęły kondensatory elektrolityczne.
Na szczęście dla mnie po gwarancji ..... ale fakt faktem że walnęły.
Uszkodzone kondensatory znajdują się w obwodach odpowiedzialnych za ustawenia czestotliwości procka i za AGP.
zeniop
Zwykły forumowicz

Wally spokojnie chleba wam nie odiore ;) na ludzką głupote najlepsze lekarstwo mieli spartanie :)

Soft asrock to przecież budżetowa wersja asusa czego się spodziewałeś ?? ;)

Moja MSI trzyma się już 9 rok i jak na razie oprócz lekko spuchniętych dwóch elektrolitów wszystko cacy - a bynajmniej nie są to "japonise 100% polymerise condensatores" ;)

No ale nie offtopujmy bo przyjdzie mod i nas opi..[wymoderowano] :D

Reasumując Wally :) po ponownym rozważeniu możliwości wracam do pierwotnego pytania: czy wyrzucenie z biosu modułu recovery będącego ostatnim modułem w ciągu przy zachowniu prawidłowej struktury może uszkodzić bios do tego stopnia że płyta nie wstanie?
...
wally

moze, jesli zmieni sie struktura adresowania blokow to pi...
a te kondensatory inmediately wymienic as soon as posible ;p
zeniop
Zwykły forumowicz

ach Wally jak Ty się nie znasz na kobietach :) jak kondensatory zrobią puff to będzie siła wyższa i trzeba będzie wymienić sprzęta bez gadania :)

z tym adresowaniem to mnie zażyłeś. nie jest tak że bloki biosu są wykonywane po kolei ?

Dam sobie spokój - jak płyta dożyje do zakupu nowego kompa to wtedy przeflaszuje i będę wiedział :)
...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”