Problem z ładowaniem-fzr 600

Serwis, naprawa, tunning, customizing.
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Problem z ładowaniem-fzr 600

Post autor: wolek »

Witam! Jak w temacie-mam problem z napięciem ładowania w mojej babci. Przy obrotach biegu jałowego i tak do 3tys napięcie ładowania wynosi ok.14,2V. Podczas zwiększania obrotów napięcie równomiernie spada i przy ok. 8tys. wynosi jedynie 8V. :-( Co może być tego przyczyną? Zwarcie w alternatorze? Pomóżcie,bo chciałbym jeszcze wybrać się przed zimą w dalszą traskę motorkiem,a tu taki zgryz :?
wally

Post autor: wally »

pozycz gdzies na poczatek regulator, ewentualnie zobacz czy nie jest spuchniety i czy sie nie grzeje.
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Kurczę, puchnąć nie puchnie, a z tym grzaniem to hmm... jest dosyć gorący, ale zawsze taki był. :?
Awatar użytkownika
Wiatr w Polu
Zwykły forumowicz

Post autor: Wiatr w Polu »

Wiadomo, że się grzeje, ale powinieneś móc utrzymać na nim rękę. Bardzo często jest tak, że jak zimny, to dobrze działa, a jak się podgrzeje (dodajesz wtedy obrotów), to ładowanie spada. Większość regulatorów napięcia własnie tak się psuje. Może być jeszcze tak, że "gubi" gdzieś napięcie "po drodze" - gdzieś występuje większy opór i na akumulatorze jeden volt mniej. Te elementy i złącza nagrzewają się nadmiernie. Radzę jednak udać się do elektryka bystrego. Niech pomierzy ładowanie na alternatorze, na regolatorze napięcia i na akumulatorze. Stawiałbym na regulator napięcia, lepiej jednak dać to sprawdzić komuś, kto ma sprzęt pomiarowy, niż kupować i wymieniać w ciemno.
Względnie - tak jak Wally mówi - pożycz gdzieś regulator i zobacz, co się będzie działo.
Wojownik musi czuć zapach wojny, musi wiedzieć, że jest potrzebny. W czas pokoju tylko dudnienie KODO jest zwiastunem błogosławieństwa Cesarza do wymarszu na bój.
Awatar użytkownika
mazi
Zwykły forumowicz
Kontakt:

Post autor: mazi »

Zrób co chłopaki radzą, załatw sprawny regler. Tylko broń Cię Panie Boże przed reglerami z Alledrogo, szkoda na nie pieniędzy. Ostatecznie jak nie znajdziesz za rozsądne pieniądze oryginału to spróbuj jednego (w zależności który będzie pasował do Twojego motocykla) z tych proponowanych przez tego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=3103255
Wprawdze sam nie użytkowałem tego produktu, jednak jak szukałem do swojej XJ to byłem skłonny wziąźć od niego rn-05... skończyło się jednak na oryginale, tylko nowszym modelu niż producent montował do XJ z rocznika z którego jest moja.
Pogooglaj, powinno być sporo opinii nt. tego regulatora.
Pozdrawiam

[b]mazi[/b]
Junak 500ccm
Yamaha XJ600S Diversion
Yamaha XT600
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Post autor: jacek_akinom »

Witaj Jak możesz to zrób kilka fotek tego regulatora z kostką połączeniową
może będę mógł Tobie pomóc w jego znalezieniu
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Pobawię się z tym regulatorem dopiero w piątek,bo moto jest w domciu,a ja w Lublinie.
Awatar użytkownika
sebus00
Zwykły forumowicz
Motocykl: Honda VTR 1000 FireStorm

Post autor: sebus00 »

Wolek... pamiętasz moje problemy z ładowanie w VTR-ce jednak też był regulator i niestety poleciało 220 zeta, ale problem ustał i ładowanie jak ta lala....
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Pamiętam,pamiętam! :D U mnie to już drugi regulator. Kupiłem go z alledrogo i to był chyba zły pomysł. Dałem 150zł :? Zobaczę w piątek co go tam boli-może to tylko maleńkie,niewinne zwarcie w przewodach? Nadzieja...
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

...Zwarcie?-owszem,ale nie w przewodach tylko w jeb...nym regulatorze! Spędziłem u Cykusia chwilę co dla mojej elektrotechniki stanowiło pół roku świetlnego naprzód i botaszy o nowe doświadczenia stwierdzam kategorycznie: regulatory z allegro to g...o!!!
taki mam u siebie: http://www.allegro.pl/item742106248_reg ... zr_xt.html
Pomóżcie w znalezieniu dobrego !
jacek_akinom
Zwykły forumowicz

Post autor: jacek_akinom »

to co znalazłeś je jest w bardzo dobrej cenie
ja mam dostęp do nowego z hurtowni , czas oczekiwania dodo 4 dni ale w cenie 198 zł. i jest to taki sam jak miałeś wcześniej .
Awatar użytkownika
wolek
Zwykły forumowicz

Dzisiaj zamontowaałem nowy regler i jak na razie spokój-ładowanie ok, temperatura też... Zobaczymy,jak długo wytrzyma. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”